Food Base Office Building

Food Base Office Building

Architect
Reload Architects’ Studio
Location
Gödöllő, Kühne Ede Street 4, Hungary
Project Year
2015
Category
Offices

Factories

Food Base Office Building and Manufacturing Hall

Reload Architects’ Studio as External and internal design

In 2014, we received a commission from Food Base Kft., manufacturers of aromas, to design their new warehouse and manufacturing plant in Gödöllő together with an office building. This office was also intended to be one of the key elements of the renewal of their corporate image. In the case of the office, we not only received the order to design the building but we were also commissioned to handle the plans for the entire interior design.


Our clients asked us to design a simple and yet unique looking building with an imposing presence in the area of the industrial park. The idea was for it to establish a connection with the food aroma manufacturing that represents the profile of the company, and at the same time create – through its interior spaces – a high quality and timeless working environment.


A vital aspect was for us to be able to create – by utilizing simple methods breaking away from the monotony of the built environment typical of industrial parks – an invigorating and stable architectural quality.


Our client recognized that introducing even the smallest amount of creativity into the functional world of the architecture of industrial parks would go a long way to enhancing the built environment and it would also serve to shape and develop the corporate image, quite apart from providing plant employees with a work/rest environment of an unusually high standard for the sector.


With regard to both the external and internal spaces, the core of the design concept was given by the demand for the use of vivid and unusual colours, the search for abstract presentational opportunities of the basic geometrical elements, and the creation of a transparent, clean internal space referencing the pure but colourful world of food aromas.


We made the simplified, clean lines of the office building all the more noteworthy by installing coloured glass panels in pre-planned ‘random’ positions between the glass panels of the ribbon windows and through the unusual choice of colours on the façade.  The use of surprising and distinctive tones on the façade serves to elevate the mass of the main block out of the industrial park architecture. With this German and Dutch architecture-inspired design, this solution not only introduced something innovative into the world of industrial parks but it also represented a challenge from a technical aspect. Coordinating closely with the contractor, we worked out a solution that makes the façade structure resistant to the hazards caused by heat build-up in summer.


Thus, the building – as a corporate image element – is able to communicate a highly distinctive character. Spaces in the office building are separated by a 9-m-high atrium, in which are located the reception desk and lounge furniture. This space boasting a significant internal ceiling height is made all the more imposing by bridgeways linking different functions as well as huge, customized suspended pendant ring lamps. During the planning stage, we constantly coordinated technical issues with the Térváz Kft. contracting team so as to guarantee that specific solution sets were developed to serve the interests of the client, the contractor and designer, as well as – in the broader sense – the built environment of the industrial park. 


Our interior design concept was also focused on ensuring that the purity and order of spaces, their dynamic transparency blending one into another should reflect, in an abstract way, the nature of the pure chemistry work representing the basis of aroma manufacturing. The saturated colours appearing in the interiors and on the façade are a reflection of the rich tones of the aromas that are produced and the diversity of flavours. By utilizing all these associations, we were able not only to generate a unique character in the exterior appearance of the building, but the interior design also supported the development of the company’s image. However, as far as we are concerned, the most important validation in this interior design project is that it is possible to create an intimate, ‘homely’ and yet individualistic working environment using relatively few interior design tools. What is more, we achieved all this so that at no time when shaping the spatial connections and interior design auras was there any need to force a compromise that went against the functionality requirements for carrying out work.


Designers: Anikó Petőcz-Tóth, Péter Csizmadi DLA, Reload Architects Studio


 

This story is available in multiple languages
Project team
External and internal design
SpicyNoSpicy
next project

SpicyNoSpicy

Restaurants
Velyka Vasylkivska St, 114, Kyiv, Ukraine - Build completed in 2018
View Project