Footbridge of the High Speed Train Station

Footbridge of the High Speed Train Station

Architect
Dietmar Feichtinger Architectes
Location
Saint Laud, Angers, France | View Map
Project Year
2020
Category
Bridges
David Boureau

Footbridge of the High Speed Train Station Saint Laud

Dietmar Feichtinger Architectes as Architects

Dietmar Feichtinger Architectes designed a new bridge for pedestrians and cyclists at the Angers Saint-Laud train station. The bridge is characterized by a soft, wide arch that crosses the entire width of 70 meters, carved into the topography of the city over the bundles of rails. Its substructure consists of a hollow box and steel brackets in which benches with wooden seats are integrated on the west side of the arch.

It is elegant, light and links large areas. Striking frames made of laminated wood beams support the roof and lighting, directs the eye and ennobles the bridge into a new Landmark. They change their spacing, the substructure changes its cross-section, accentuating the character of the bridge depending on the situation - entering, ascending stairs, walking, waiting, sitting, watching, exiting.

The bridge is a singular construction at the scale of the area with a high-quality course, which raises awareness of the specificity of the place. Its arched course ensures that its ramp gently touches the new promenade on Place Giffard-Lagenvin and the park. Three lifts and stairs create a direct, obstacle-free and bicycle-friendly connection with the station and hotel, as well as with the platforms of the trains to Paris and Nantes. In its aesthetics, the bridge is an expression of the renewal of the Station district. 

 

Material Used :
1. Wood on the deck: massif oak, origin Grand Ouest de la France
2. Handrail: same material
3. Porticoes: laminated timber frames Douglas français
4. Panels for roof covering CLT
5. Wood Douglas provided by the saw millPiveteau, Farges.
6. LC transformed by BCB on site Vallet (44)
7. CLT transformed by PIVETEAU BOIS on  site Sainte Florence (85)

This story is available in multiple languages
Project Credits
Photographers
Consultants
SBP
Engineers
Consultants
Lighting Design
Product Spec Sheet

ElementBrand
CLT transformed PIVETEAUBOIS
Product Spec Sheet
CLT transformed
Hillside house
next project

Hillside house

Private Houses
Simferopol, Crimea - Build completed in 2021
View Project