French International School
Philippe Ruault

Hong Kong’s greenest school makes space for collaboration, creativity and sustainability

Henning Larsen as Architects

In the concrete jungle of Hong Kong, the new campus of the French International School stands as a vibrant green oasis in the dense city. 1100 pupils now enjoy a colorful, collaborative multicultural learning space, setting the scene for the working environment of tomorrow.

 

Just above street level in Hong Kong’s Tseung Kwan O district, sunlight meets the kaleidoscopic façade of the new French International School campus, spilling into the building through windows laid across a grid of 627multicolored tiles. From the street, this colorful façade draws the eye to the institution’s new primary and secondary school– A vibrant, sustainable environment supporting a world-class multicultural education.

 

Completed in September, the 19,600 m2new French International School creates an open and active learning environment that placethe school at the forefront of pedagogical innovation in Hong Kong.

 

“We dissolved the traditional classrooms, and we pushed boundaries on how learning spaces can allow teachers and classes to work together in a more collaborative open space,” says Claude Godefroy, Design Director and partner at Henning Larsen Hong Kong.

 

In the Primary School section, the traditionally enclosed classrooms with corridors merge together in a series of large open plan spaces called Villas, each with 125 pupils in the same age group. Teachers can open their classes up to each other and share a central space called the Agora, where group activities unfold. Here, classes from both streams of the school (French and International) can collaborate and develop group projects together; preparing for the work environments of tomorrow.

 

Pushing a green, sustainable agenda

Green in form and function, the campus sets an example in sustainability. The building form and the façade designs are optimized to respond to the local climate and to decrease energy consumption and increase comfort by passive means.

 

Claude Godefroy explains: “With its wide array of sustainable measures, ranging from the choice of materials, to the many passive designs to economize energy and ensure great daylight, to the way the school is able toshare spaces with the surrounding community, the new campus of FIS offers lessons in sustainable architecture for pupils and local builders.” [

 

Strategic use of daylight also supports the sustainable vision. The campus offers ample daylight in all of its spaces. In the sunny tropics, this means careful orientation of windows and robust sun shading. All the classrooms face North or South to avoid the punitive low sun from East and West, and the deep brise-soleil shade the façade to avoid any direct sunlight into the spaces. The light is generous and homogenous throughout the day. The brise-soleils entirely removes the need for blinds or curtains and enables a clearer glass to be used, thus providing a more natural color of daylight in interior spaces.

 

Natural vegetation is crucial to the campus’ green function.Forty-two trees, a plant covered perimeter fence, multi-story hanging gardens and a 550 square meter botanical garden planted with native South Chinese vegetation are among the green spaces that establish the school as a lush garden within urban Hong Kong. As the vegetation improves air quality within the urban setting, ventilation systems utilize naturalbreezes to circulate fresh air through the building and reduce reliance on air conditioning. With ample opportunity to study, play among and cultivate these gardens, students are able to gain hands-on experience with the region’s natural vegetation, fostering a sense of environmental stewardship and a practical education in sustainability.

 

 

Designed for a Multicultural Community

The multicolored ceramic tiles covering the French International School’s distinctive façade are a material representation of the environment within. A spectrum of colors, the tile design gives sustainable form and a multicultural vision to the campus, supporting its mission of a forward-thinking, international education.

 

Offering five languages to a student body representing 40 nationalities, the French International School is an active cultural crossroad. Outside of school hours the campus also actsas a quiet and green oasis in a city with a scarcity of space. Ground floor facilities, including the gymnasium, exhibition areas, canteen and playground, can be opened to the public - Allowing the school to operate on evenings and weekends as a beacon for French culture.

 

Factsheet

General:

  • The French International School – Tseung Kwan O campus includes: Buildings for primary and secondary classes, a library, a canteen, a gymnasium, a swimming pool, an auditorium with a multi-functional arena, multiple gardens, and a 400m-long track called “The Loop”, which winds its way throughout the campus playgrounds and gardens, serving as a visual connection.
  • Designed by Danish architecture firm Henning Larsen’s office in Hong Kong, the 19,600 m² (215,278 ft²) location features a stunning façade and a multitude of cost-effective sustainable, green elements that provide not only living classrooms for the primary and secondary students, but also practical solutions, such as improved air quality.
  • Each Open-Plan Villa contains five classrooms, which surround the Agora, a common shared space for all of the classrooms. The villas offer outstanding acoustics so the children lower their voices naturally when they enter.

Green features:

Building orientation / massing:

  • Promoting prevailing easterly winds for urban ventilation
  • Enhanced daylight provision in all spaces
  • Prevention of noise pollution.
  • Brise soleil (sun breaker) façade for enhanced daylight condition and energy savings

 

Landscape green features:

  • 20% green ratio
  • 24 big trees and in total 42 native trees are planted on the site
  • Vertical greening is provided for façade and fences
  • Enhanced air quality and microclimate through greenery
  • Provision of educational garden for seasonal planting
  • Provision of accessible green roof (lawn)

 

 Architectural green feature and energy saving:

  • Natural cross ventilation of class rooms and gymnasium during dry season. No need for mechanical ventilation and cooling from October to March
  • Enhanced daylight provision in all major spaces and installation of daylight sensors for optimized artificial lighting control
  • Green roofs as natural thermal insulation in summer and winter

 

BEAM+ Gold features (ongoing):

  • Enhanced room acoustics and reduced background noise for classrooms
  • Enhanced provision of barrier free access
  • Up to 30% water savings from low-flow sanitary fittings
  • 20% sewage reduction
  • Reduced air, noise and water pollution during construction

The French International School sets an example of sustainability

The new campus is green in form and function; designed to utilize the natural climate

 

The building form and the façade designs are optimized to respond to the local climate and to decrease energy consumption and increase comfort by passive means.The massing of the buildings guides the cleaner prevailing winds from the sea through the campus to ventilate its playgrounds and circulation areas. The created breeze is further utilized indoor to allow natural ventilation and minimizing the need for air conditioning in some periods of the year.

 

The deep brise-soleil facades of the campus are all facing north and south to minimize solar heat gains and offer generous but homogenous natural daylight within.The materials used in the school are eco-friendly and create a noticeably healthier indoor climate: floors are made of natural rubber, ceilings are sourced from renewable bamboo forests, paints are non-toxic and fabrics are of pure wool.

 

A green oasis in the heart of Hong Kong:

With over seven million residents, the towering concrete and constant activity of urban Hong Kong presents a challenge to creating effective learning spaces. For some 1,100 students, the French International School’s Tseung Twan O creates a green refuge within the big city.

 

In an environment where exposure to green space is limited, the new French International School campus ensures that its students can find a change of pace from the conventional urban lifestyle.  Promoting daylight, preventing noise pollution and providing healthful green spaces are the keys to this effort.

 

A vegetated perimeter fence establishes the school as an urban green space, part of a network of planted space within the campus. A 400 meter-long track called “The Loop” winds its way throughout the campus playgrounds, and inclines through the Native Garden, giving students the opportunity to study stratified layers of native South Chinese plant species with the sensation of climbing up through a forest canopy. In total, 42 native trees grow within the campus.

 

Planted spaces and protective design contribute to a healthier school environment. The greenery helps filter and improve urban air quality, and provides natural shading in outdoor areas.

 

Although situated in a more densely urban setting than other campuses of the French International School, our new Tsueng Kwan O location stands out in its inclusion of healthful green spaces. The outcome is a flourishing, vibrant learning space that makes room for students to collaborate and grow within the city.

Project Credits
Consultants
Architects
Architects
Consultants
Engineers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersKEIM
seatingASCENDER Seating
ManufacturersMarshall Day Acoustics
Product Spec Sheet
Seaview House
next project

Seaview House

Private Houses
Kilmore, Wexford, Ireland - Build completed in 2020
View Project