Gallery11 Six 1

Gallery11 Six 1

Architect
Debaixo do Bloco Arquitetura
Location
Jardins, Cajamar - São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2017
Category
Art Galleries
Joana França

Gallery11 Six 1

Debaixo do Bloco Arquitetura as Architects

Galeria Almeida Prado always had its base in Brasília, but after a few years the demand changed and the owner decided to take his gallery to the city of São Paulo.

In this change the Debaixo do Bloco architecture office was invited with the intention of taking the typical traces of the capital of the country to a noble district of São Paulo, so the store would not lose the identity of the city where it was born even being in another state.


The biggest element of this project was to create a cozy gallery and that the client could visualize the exposed pieces as if it were in his house, something different from the existing galleries in the region.


Already the challenge of this space was to solve the layout that should be arranged in a terrain of 13 meters of length by 4.5 m of width without seeming too narrow. Knowing this the solutions found were; to implant a foot of right of 3 meters, to create communication with the street, to elaborate a fund in the store that was more inviting and to sectoralize the floors.


On the first floor was a space for exhibiting the pieces, with furniture and pictures arranged to the logo of the hall, below the staircase were installed shelves to display the sculptures and a small kitchen, in addition, a bathroom located in the open bay below the ladder.


For the background, a building limit was established at 100 cm from the existing wall on the backside of the shop, both on the ground floor and on the second floor, which made it possible to create a conservatory on the first floor that communicates with these condfloor and with the terrace, this purpose full spacing has created a connection between floors that through the chimney skylights bring light and natural ventilation to the back of the store, a place that does not allow the installation of windows and is not attractive.

 

The stairs that lead the visitors from one floor to the next were made with plaques supported by a central beam, and on the second floor they gain a new functionality, in addition to the communication between one floor and another they receive as guard body curtain screens painted of yellow and pivoting when necessary to display works of art.


 This floor also gains a window that functions as a large showcase and creates communication between the street and the internal space of the gallery, because it is an area with fewer functions-bathrooms, small kitcheb, showcases -receives the largest furniture in the store, such as tables, shelves and armchairs.


The terrace has a small free area, a bathroom and an office that can turn into a café in the future. On the facade of this space the cobogos serve to highlight the volume created at the top of the small building, to remind the residential houses of Brasilia where this feature was widely used, this artifice also hides the water tank at the back of the terrace.


In the interior architecture part, the coauthor Fabio Almeida Prado defined the colors used that resemble the brand created in Brasilia -yellow, black and gray -the curatorship of the pieces are also made by him and brings important works such as Oscar Niemeyer, Lucio Costa, Tomie Othaque, the furniture comes from all over Brazil ie the creation of the store's identity was designed by him next to the layout of the office.


Another interesting part to solve a common function in the gallery was the way of exposing the frames, instead of nails on the walls, suspended chains were placed and the paintings are exposed in different heights and positions without having to damage the walls.


After resolving the obstacles of function and use of the terrain the facade needed to stand out on the street, then precast concrete blocks were applied to vertical garden, thus created movement with a simple element where the same techniques of Athos Bulcão was used, or create a composition logic, so a constructive element directed to receiving plants on the wall became a key piece to transform the facade into something attractive.

This story is available in multiple languages
Share or Add Gallery11 Six 1 to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersNeo Rex
ManufacturersSaint-Gobain Glass HQ
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Neo Rex
Manufacturers
Residence / 363
next project

Residence / 363

Private Houses
Noe Valley, San Francisco, California, USA - Build completed in 2020
View Project