GORDON'S BAY HOUSE

GORDON'S BAY HOUSE

Architect
Madeleine Blanchfield Architects
Location
Coogee, Australia
Project Year
2013
Category
Private Houses
Robert Walsh

GORDON'S BAY HOUSE

Madeleine Blanchfield Architects as Architects

This 6 bedroom home on the foreshore in Gordon's Bay, Coogee was built for a young family. It incorporates a north facing courtyard to bring light and air into the centre of the steep, east facing site. The entry offers a vista from Gordon Avenue through the three storey stair void, across the 15m lap pool, and to the bay beyond.


The main materials used are concrete and stained timber, for their honesty, durability and softness. Large, custom designed timber pivoting screens shroud the house and manage sunlight and privacy. The exterior palette continues through the inside of the home to break down the delineation between inside and outside. The Gordon's bay house is spread over three levels. It has an elevated main living, kitchen and dining level and a casual, lower level which opens onto the garden and view.


The palettes and furniture selected for each area reflect the use of the space. Dark timbers, concrete and soft neutrals are drawn in from the exterior palette in the main living level, with some colour hi-lights to bring in the courtyard garden. The lower level has limed timber ceilings and predominantly white palette and casual furnishings.


The stone fireplace was crafted from river stones as a counter piece to the more elegant and simple upper level fireplace detail. Awards: 2013 - New Houses, Australian Institute of Architects 2013 - Room of the Year, House and Garden 2013 - Shortlisted for Best House Over 200sqm, Houses Magazine 2013 - Shortlisted for the Australian Interior Design Awards 2013 - Commendation for Integrain Timber Vision Awards

Share or Add GORDON'S BAY HOUSE to your Collections
Project team
Morpheus
next project

Morpheus

Bars, Casinos and Hotels
Cotai, Macao - Planned in 2017
View Project