Grandezza

ONG&ONG as Architects

Conceptualised as a resort-style urban haven in the serene township of Eco Sanctuary, Grandezza comprises a cluster of housing units characterised by contemporary design aesthetics and touches of luxury. The homes are available in different land lot sizes to accommodate the varying lifestyle demands of a diverse community. 

The development is predicated on the concept of luxury resort living aligned to the vision and brief of the client, enveloping residents and visitors in a sense of grandeur from the entrance onwards – a threshold marked by a majestic gateway structure leading into the residential enclave. Upon entry, residents will be greeted by a feature roundabout with a fountain, followed by a feature pavilion sited on the estate’s central axis. The major challenge involved incorporating a balance between privacy and social interaction. 

Landscaped green turfs abound across the development in the form of lawns and gardens, adorned with water features and sculpted trees encouraged residents to appreciate lush views, and socialize during walks. A highlight parcel of greenery within the development is the picturesque central park, positioned as the nucleus of the community alongside the centralised clubhouse, designed with elegant cubism-inspired elements to emulate the ambience of an exclusive resort. Among the facilities within the clubhouse are a 30-metre swimming pool jacuzzi, a timber viewing deck and an elevated gym, providing an avenue for recreation and community events.

The sprawling development is divided into smaller clusters of homes to foster closer neighbourhood ties; these clusters are connected by a network of green pathways and the main spine, from which smaller roads radiate to serve the residents’ accessibility needs. This 68-acre low-density residential estate consists of 100 units of bungalows and 160 units of semi-detached houses ranging from built-up area of 2,903 sqft to 6075 sqft.30-foot linear garden extends along the rear of the houses, creating a conducive and safe area for children to play besides functioning as a jogging trail. The homes are not only strategically arranged according to the organic contours of the site, but are also orientated to mitigate direct exposure to sunlight, reducing unnecessary heat gain. 

The homes are designed with a contemporary outlook, combining a warm, muted colour scheme, an orthogonal form and quality finishes to evoke sophistication and refinement whilst maintaining functionality. Composite wood shutters are installed on the façade of the street-facing balconies to preserve the privacy of the residents without compromising on scenic views of the landscaped environment. Moreover, the spaces are optimised to facilitate natural ventilation. 

The inhabitants of Grandezza homes also benefit from Eco Sanctuary CareHub, an innovative healthcare facility to enhance quality of life for residents of all ages. Notably, Eco Sanctuary is the first housing development in Malaysia to offer on-site healthcare and wellness services. The healthcare hub provides 24/7 healthcare access with the support of a qualified nurse.  

Eco-friendly features are also incorporated into the development, such as the use of recyclable composite wood material in the louvres and deck spaces, staying true to the development’s ethos of sustainable architecture.

 

Materials Used: 
1. Composite Wood Deck: CTWOOD/ Easy Wood
2. Free Standing Bathtub: Bravat 
3. Granite Vanity Top: Express Marble

Share or Add Grandezza to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Free Standing BathtubBravat
Composite Wood Deck: CTWOODEasy Wood
Granite Vanity TopExpress Marble
Product Spec Sheet
Free Standing Bathtub
by Bravat
Composite Wood Deck: CTWOOD
Granite Vanity Top
Light Vault House
next project

Light Vault House

Private Houses
Brighton, Victoria, Australia - Build completed in 2018
View Project