Grotestraat Nijverdal

Grotestraat Nijverdal

Location
Grotestraat, Nijverdal, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Urban Green Spaces
Thomas Klomp

Climate-adaptive city centre

OKRA as Landscape Architects

Revitalising the city centre

The redevelopment of the 800-metre-long Grotestraat in Nijverdal (NL) is distinctive because of its green-blue structure with a climate-adaptive wadi (bioswale) and water-bearing plant pockets around the trees. The revitalisation of the city centre and dealing with climate change go hand in hand in this project. The landscaping qualities of the surrounding area are now visible and experienceable right to the core of Nijverdal. The area covered by the project is 19,200 m2. The street is 800 meters long and 24 meters wide. The surface of the planting areas is 6.000 m2; the storage capacity is 600 m2. The surface of the climate wadi is 1500 m2. The wadi has a storage capacity of approx. 750 m3.


Climate-adaptive design

Sustainable technical solutions for water management, water collection and drainage make the city centre of Nijverdal area climate-adaptive, thus resistant to recent climate developments with periods of extreme precipitation and periods of extreme drought and heat in summer.

 

The water system in de Grotestraat is attuned to the naturally present considerable relief of more than thirty metres between the Sallandse Heuvelrug and the Reggedal. On the high part of the street, the water is disconnected from the pavement at the growing places of the trees. This water is buffered in rainwater crates underneath the plants, where it eventually evaporates through the foliage of the trees. 

 

In extreme downpours, the wadi captures the run-off from the water. Rainwater from the mountain is slowed down and drained into the stream course of the river Regge. By linking attractive living space to the climate wadi, double use is created for both the water system and users of the public space.


Green oasis

Key points were the reuse of high-quality materials and smart design within the framework of the existing underground infrastructure. We did not work with concrete materials, but with natural stone, because it ages better and also because it fits better with the history of Nijverdal. A diverse assortment of plane trees, lime trees, fly pines and larches naturally represent species in the area: ornamental grasses, ferns, perennials and shrubs form the picture. 

 

The redevelopment of the Grotestraat has resulted in a friendly and hospitable city centre on the border of the Sallandse Heuvelrug and the Reggedal. Existing restaurants and cafes along the new wadi have been given space in addition to existing terraces directly adjacent to the wadi. Nijverdal is back on the map with its green oasis in the heart of the city centre. The recent measurements of visitors to Nijverdal in the high season show a sharp increase.

Project Credits
Landscape Architects
Construction
Product Spec Sheet

Villa M
next project

Villa M

Private Houses
Miami Beach, FL, United States - Build completed in 2018
View Project