Landscape architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about landscape architecture

Project • By BDPOffices

LDN:W

Located in the historic heart of the City of London, our transformation of this 11,000sqm office building carefully repositions its offering to prospective tenants, by meeting the new and dynamic requirements of contemporary workplace environments. Philip Vile The scheme comprises a new external façade at street level, new entrance and expanded reception area with café and lounge spaces. The refurbishment included 12 floors of Cat A office facilities, a rooftop extension and a new roof terrace which capitalises on the impressive views across the city and beyond.  Philip Vile Designed to appeal to a variety of tenant types the design includes a range of forward-thinking features including an innovative structur... More

Project • By Brusnika Company, RussiaMasterplans

Public park and courtyards

Sukhodolsky is a small quarter in Yekaterinburg, constructed on a vacant plot of a new district bordering the western frontier of the city. In view of its remoteness from the city centre, the project team was conceiving it as an independent, self-sufficient entity. All required necessities are within the quarter: public spaces, garden courtyards, shops and household amenities. The architects were aiming at comfortable heights and appropriate living environment.   Caption Caption The quarter comprises four houses linking the inner yards perimeter-wise. Each house has sections of varying heights with five, seven, nine and fifteen storeys. The lower towers are south-facing, while the higher sections overlook the north, ensuring... More

Project • By Andrés Zegers ArquitectoNurseries

Ombu Afuera Kindergarten

Users are children from 2 to 6 years old. The space and layout should make sense for them. Outdoor learning is a program or educational method which is based on the experience and contact of children with nature and the benefits this brings to their training; cognitive, social and emotionally-wise benefits. There are no official regulations for designing this “new” kind of infrastructure, so we made sure every driving concept was the result of a creative process between architect, landscape designer and teachers. Marcos Zegers The site was a 1500 m2 empty lot with a soft depression produced by the demolition a former construction. This somewhat moving topography was used to create 2 main levels connected by a sloping garde... More

Project • By EGM architectsApartments

LOYD DIJKZONE

KlokGroep has commissioned 78 spacious new-build apartments on an artificial mound in the green Dike Zone along the River Waal in Nijmegen. The spacious apartments, contained in three buildings, offer space and tranquillity close to the city and panoramic views of the river and the green landscape.    Situated on a mound The complex consists of three volumes that step up in height and increase in size, creating a sense of spaciousness and openness. Similarities in design and materials ensure that the three unite to form a close-knit ensemble. The biggest and tallest building consists of six floors and, in terms of height, appears grandly imposing beside an old orchard. The other two buildings, five and four floors in height, ar... More

Project • By nomad.studioParks/Gardens

KOKEDAMA FOREST

Kokedama Forest is a 1,000 SQF miniature sculptural forest consisting of more than 1,200 forestry seedling kokedamas nested within an inverted dome carved out from a fragile and intricate metal network. Acting as a green amphitheater, the visitor is both a spectator and a protagonist which is simultaneously embraced by its peaceful parlance and invited to actively question her/his role at the center of that symbolic arena.  Guests are welcomed to enter the micro-woodland and be surrounded by the levitating kokedamas: hundreds of seedlings proudly displaying their intimate relationship with soil supported by a 7.5 feet high three-dimensional metal structure. This assemblage is woven with steel inviting the contradictory blend of streng... More

Project • By KAOS ArchitectsNurseries

Kindergarten in Pärnu

One of the most modern kindergartens in Estonia can be found in the city of Pärnu, on Raja street. The common areas are accommodated in the centre of the building, encircled by an arc of group rooms – so as to minimise the corridors and footprint area of the building. The main entrance to the building faces north while group rooms with play areas are in the southern part. The layout of the rooms has been designed in view of the logistical considerations important to the kindergarten and feedback from the personnel, to ensure smooth daily movement when children are brought to the group rooms or taken to the play areas outside. Each group has its own access to the heart of the building and an exit to the outdoor play area. All room... More

Project • By IND architectsMasterplans

Masterplan Samara-Arena

The essence of the masterplan for the Samara-Arena territories development is a new format of life that the residents of the megapolis are dreaming about— this is the format of a 20-minute city, in which in 20 minutes citizens can get to all city services and realize any of their needs — work, home, sports, outdoor activities, quiet time alone or with a family. We do not just develop territories, we create space for human well-being — such environment helps to live in balance and combine different spheres of life, and creates an alternative to megacities. The masterplan offers a whole range of development opportunities — we create new centers of economic activity that can be implemented at different times. Short-ter... More

Project • By DEEPSTREAM DESIGNS, INCOffices

53 State – Exchange Place

53 State Street, also known as Exchange Place, is a 1.24 million square-foot iconic trophy office tower located in Downtown Boston. The building seamlessly integrates the granite and marble-clad historic Boston Stock Exchange Building with a 40-story modern glass office tower entered through a stunning seven-story, glass-enclosed atrium. The glass-enclosed atrium is topped by a first-in-class landscaped roof deck on the 12th floor with spectacular direct Boston Harbor views, an outdoor fireplace, and ample seating areas reserved for tenant use. Additional amenities include an outdoor arcade with seating areas along Congress Street, a state-of-the-art fitness center, and a conference center. Halvorson | Tighe & Bond Studio of Boston, b... More

Project • By OKRAUrban Green Spaces

Grotestraat Nijverdal

Revitalising the city centre The redevelopment of the 800-metre-long Grotestraat in Nijverdal (NL) is distinctive because of its green-blue structure with a climate-adaptive wadi (bioswale) and water-bearing plant pockets around the trees. The revitalisation of the city centre and dealing with climate change go hand in hand in this project. The landscaping qualities of the surrounding area are now visible and experienceable right to the core of Nijverdal. The area covered by the project is 19,200 m2. The street is 800 meters long and 24 meters wide. The surface of the planting areas is 6.000 m2; the storage capacity is 600 m2. The surface of the climate wadi is 1500 m2. The wadi has a storage capacity of approx. 750 m3. Climate-adaptive d... More

Product • By TF URBANCIRCULAR BENCH

CIRCULAR BENCH

Playing-on changing profiles, the flexible Circular Bench elongates to create different seats and different viewpoints over the environment. Running the benches entire length, backrests emerge and disappear – sometimes face to face – sometimes standing alone. This is a feature which is fun and sociable, two concepts which are a vital part of communal life. More

Project • By Surfacedesign, IncResidential Landscape

Anaha Residential Tower Landscape

Anaha — “reflection of light” in the Hawaiian language — was designed to capture and reflect the light of the Pacific Ocean as well as the dramatic and ever-changing sky in Honolulu. Set within the Ward Village development, this multi-family residential project is informed by native Hawaiian plants and traditions, paying homage to the natural beauty and history of Honolulu. Anaha is oriented with its long axis perpendicular to the shoreline to preserve sight lines from mauka (mountains in Hawaiian) to makai (sea). At the ground floor, subtle differences in stone finish — from bush-hammered to honed Cremino stone paving — reveal a wave pattern. This paving is mirrored and repeated across the multiple leve... More

Project • By Surfacedesign, IncResidential Landscape

Atelier Luxury Apartments Landscape

Real estate developer Carmel Partners awarded Surfacedesign creative control of the outside living spaces at its luxury apartment project Atelier, designed by architecture firm Solomon Cordwell Buenz.  Taking inspiration from the building’s proximity to the former Los Angeles Garment District, Surfacedesign’s overall approach was influenced by the Bauhaus textile patterns of Anni Albers.  Geometrical lines and shapes are repeated throughout the 33-story project’s two outdoor living spaces: pool/amenity deck and rooftop lounge.  Surfacedesign injected the textile inspiration into the composition, stitching together the hardscape with a rich landscape of native and Mediterranean plantings.   Atelier&rsq... More

Project • By CLOU ArchitectsShopping Centres

Play Stack Shenyang

The Play Stack is a four-storey community mall located in the Hunnan District of Shenyang. Working with Vanke, CLOU designed the Play Stack with a strong community vibe by offering a place to inspire quality time with friends and family. The Play Stack is conceived as a high-quality space within walking distance for people to meet and socialise.Terraced volumes and connecting staircases are threaded into a continuous exterior path which leads to a large rooftop. Seeking to appeal to children and their families, the interior design features abstracted images of planets and space travel to encourage exploration. The design of the atrium space plays with optical illusions by projecting parts of circular shapes on atrium galleries, walls and... More

Project • By CLOU ArchitectsOffices

Shoukai Vanke Daxing

Shoukai Vanke Centre is a 132,000 sqm mixed-use development which is composed of a 26,000 sqm shopping mall, a 124-metre-tall office tower as well as a hotel. Beijing’s Daxing area has been envisioned as a new gateway to the city. Located in the heart of Daxing district, the project operates as a key piece and the largest building complex within the regional development so far. The office tower has a triangular shape which creates a strong presence at the main intersection yet appears elegant and slim from other points. The triangular shape is the result of a series of pragmatic decisions which include maximising views towards the newly built park and integrating double height sky-garden balconies into the tips of the floor plates.... More

Project • By CLOU ArchitectsOffices

Zhuzong Vanke Plaza

Zhuzong Vanke Plaza is a 127,000 sqm development located in Beijing’s rapidly growing southern suburbs. Comprised of live/work towers, a retail podium and leisure amenities, its interlocking volumes add interest to its form and variety to the experiences it offers. With activities that need large volumes close to the ground, a key move was to create additional ‘ground planes’. The ‘lower plane’, on levels four and five, comprises a series of restaurants laid out on an orthogonal grid. The upper ‘ground plane’ is conceived as a group of pavilions for small offices and larger towers of live/work units laid out within a garden accessible to the public as well as occupants. A clearly articulated escal... More