Headquarters Dutch police

Headquarters Dutch police

Architect
Ector Hoogstad Architecten
Location
The Hague, Netherlands
Project Year
2015
Category
Police Stations

Headquarters for the Dutch police

Ector Hoogstad Architecten as Architects

Ector Hoogstad Architects has transformed De Artillerie, an office complex on the Nieuwe Uitleg in The Hague built in a historicising style in the 1990s, into the new police headquarters. “De Artillerie is a relatively new building, many features of which are still usable,” said Joost Ector, director of the Rotterdam-based architectural practice. “It has an interesting structure with a spatial quality that was completely neglected in the original design. Thanks to a number of substantial interventions it has been transformed into a pleasantly spacious, light and airy building with just the right atmosphere for a police headquarters.”


The previous 25 police forces in the Netherlands were merged into a single organisation with ten regional units under one single Chief of Police on 1 January 2013. This new organisation needed accommodation that was as flexible as possible, to give it room to develop. The core of the building containing specialised functions such as the press room, National Briefing Room, meeting and conference rooms and foyers is surrounded by peripheral office space with team offices, individual offices and six hundred hot-desking worksites. Glass interior walls provide openness and daylight throughout the depth of the building, while a subtle print on the glass ensures privacy. The high degree of transparency mean that people can find and meet one another easily.


At the beginning of the renovation process, the design team made a careful strategic assessment of which elements of De Artillerie could appropriately be reused, both from an economic perspective and with regard to sustainability and aesthetics. The elements that were retained included toilet blocks, kitchens, certain parts of technical installations and cable ducts. “Waste could be reduced to a minimum by not simply stripping the building but investigating in detail which elements had residual value that could be integrated into the design. This helped us to comply very effectively with the client’s ambitious sustainability and budgetary requirements,” Joost Ector went on.


The police attach a great deal of importance to future-proofing the building. This meant that close attention had to be paid to flexibility and adaptability. The careful combination of hot-desking worksites, individual offices and meeting spaces means that departments can grow or shrink easily. We also gave a lot of attention to sustainability. Improving the effectiveness of the partially reused installations (for example by introducing new control systems) has made the building much more energy-efficient. The materials used were also selected on the basis of minimal environmental impact, while the atrium has been provided with a four-story plant wall for a pleasant and healthy interior environment.


The choice of materials and colours is balanced and timeless. “The colour scheme used throughout the building is almost entirely based on the traditional Dutch police colours, blue and gold. This keeps the interior recognisable, but allows for variation,” explained Joost Ector. The interior concept is based on a tripartite division as regards the use of colours and materials. Firstly, there are the office areas in light to middle grey augmented with shades of blue. Spaces used for public functions feature wooden or metal accents. Finally, the palette for the specialised spaces was made somewhat heavier by the use of bronze and stone tints in combination with glass and steel.

This story is available in multiple languages
Share or Add Headquarters Dutch police to your Collections
Project Credits
Oxfordshire Manor House
next project

Oxfordshire Manor House

Private Houses
Oxford, United Kingdom - Build completed in 2019
View Project