Health Centre in A Parda

Health Centre in A Parda

Architect
Vier Arquitectos SLP
Location
Pontevedra, Spain | View Map
Project Year
2009
Category
Hospitals

Wellness Centres
Héctor Fernández Santos-Díez.
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Façade System - FW50+ S / Royal S 50 ResalteSCHÜCO
Schüco FW50+ S
FW 50+
Flooring (Linoleum) - Marmoleum Cork / Bulletin BoardForbo Flooring Systems
Bathroom - Happening Roca
Insulation - Glasswool URSA
Ceiling - Clx1-alGABELEX by Eurocoustic
Concealed cistern Geberit

Product Spec Sheet
Façade System - FW50+ S / Royal S 50 Resalte
FW 50+, Schüco FW50+ S by SCHÜCO
Flooring (Linoleum) - Marmoleum Cork / Bulletin Board
Bathroom - Happening
by Roca
Insulation - Glasswool
by URSA
Ceiling - Clx1-al
Concealed cistern
by Geberit

Health Centre in A Parda

Vier Arquitectos SLP as Architects

The new Health Centre is located in A Parda, a recent urban sprawl area on the outskirts of the city of Pontevedra, where the recent expansion of the urban structure is still coexisting with rural areas. The building emerges in a large lot surrounded by different kind of buildings like the new Music School, apartment blocks and some other facilities still to be defined.


In this context, we wanted to design a box, a neutral piece with underlined edges and a solid appearance, as a counterpoint to the figurative routine of the residential buildings. It was an opportunity to add a dose of quietness into the new confused urban landscape. The strategy to get this objective was to use three materials in the composition of the exterior skin (concrete, perforated aluminum sheets and glass), showing three different levels of opacity. This shape and the combination of these materials allow the identification of this complex system as a unit (the building has two independent sectors: the Medical Centre and the Emergency Services (PAC).


In contrast to its monolithic exterior image, the two enclosures (Medical Center and PAC) are opened to two interior patios, which provide transparency and interior views through the respective waiting areas. A second plane of the facade, behind the perforated aluminum panels that act as a veil, resolves the relationship between the offices and its surroundings through a wall of colored glass that also meant to help the users to identify the different areas.


It was intended to emphasize the horizontal dimension of the Centre in a opposition to the predominantly vertical component of the surrounding buildings through the use of continuous slab floors, supported by small steel pillars outside the front cloth, and strung together by discontinuous concrete walls, enhancing the corner and showing the structural solution, composed through a series of different concrete elements interlocked.


One of many functions assigned to the micro-perforated sheets is to throw shadows on the inner glass walls, in order to avoid direct sunlight and overheating due to greenhouse effect, whilst the passive thermal control is guaranteed due to both control of natural light and ventilation of the void between these two sheets of the façade.


The smooth façade surface combines reflections, opacity or transparency depending on the different light and weather conditions throughout the day. As the sun falls down, the reflections on the aluminum sheets disappear and the light inside the building allows discovering the chromatic proposal of the second skin, turning the building into an airy element, which aims to recognize it as an urban reference.


The functional scheme is solved by distributing the doctor’s offices and functional spaces throughout the perimeter whilst the common and waiting areas are placed next the inner courtyards, with several visual outbursts towards the street at the ends of corridors. Walks take place around the courtyards providing stairways in their front ends, in addition to a lift.


The configuration of the building adapts to the slope of the street and it is disposed into three levels, entering by the intermediate one. On this floor (ground floor) there are two separate access points, one for the Medical Centre and another one for the PAC. The health care, pediatrics, rehabilitation, registry, archives and administration areas are located in this level. On the first floor it lies the remaining health services and a large terrace that allows a future expansion of the facility. At the inferior level there are some other offices for different medical specialties, as well as dental care and health education.


The linkage of the access with the inner courtyard allows the visitors a quick reading of the different ways and spaces as it provides access to the different sections of the Centre. Also, through the courtyards, the lighting and the relationship between different uses and spaces is solved by profiting the conditions of the site in terms of orientation, topography and views, with the necessary privacy required by the offices for consultation.


It has been sought to provide a platform for urban quality and a medical center that meets the criteria of efficiency and economy, intending to be an optimum place for service both from the perspective of the doctors and the rest of its workers as well as from the users.


Read story in Español

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More