Heathside Poolhouse

Heathside Poolhouse

Architect
Surman Weston Ltd
Location
Surrey, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Jim Stephenson

Heathside Poolhouse

Surman Weston Ltd as Architects

This scheme is conceived as a bold geometric insertion into a wild and topographically rich garden. Our architectural interventions form deliberate counterpoints to the surrounding natural landscape.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

An existing retaining wall running across the site results in a level change of 1.5 metres, between landscaped gardens and natural woodland. We set out to interrupt this threshold to our advantage. A dramatic circular disc is placed to straddle the level change, part of the disc rests on the ground, and part cantilevers above it, sweeping out into the woods. The swimming pool is formed by intersecting the circular terrace with a rectangle, everything within the rectangle is carved out to form the pool. Like the disc, the pool also breaks the line of the retaining wall and is half-buried in the ground and half protruding from it. The previously awkward retaining wall threshold is activated by the terrace, pool and pool house. Where the pool intersects the circular terrace, the pool house is formed by extruding a section of it upwards.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

Materially, the project is thought of as 3 distinct elements, concrete groundworks, timber building and an aluminium roof. The lightweight aluminium roof oversails the pool house below to create a deep threshold between inside and out. Large sliding doors allow the pool house to be fully opened up onto the circular terrace, transforming the compact internal space into a far larger 'outdoor room' - a space in which to have a lot of poolside fun, rain or shine.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson
photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson
photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson
photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson
photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson
photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson
photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

Material Used :
1. Facade cladding: Douglas Fir
2. Flooring: Ground Concrete
3. Doors: Douglas Fir
4. Windows: Douglas Fir
5. Roofing: Corrugated Aluminium, Architectural Profiles Ltd
6. Interior lighting: Fresnel Wall Light, Oluce, Grey
7. Interior furniture: Bespoke, Douglas Fir, Tim Guadin

Share or Add Heathside Poolhouse to your Collections
Project Credits
Photographers
Landscape designer
Structural Engineers
Carpentry and Joinery
Product Spec Sheet

ElementBrand
Wall LightOluce
Roofing: Corrugated AluminiumArchitectural Profiles Ltd-APL
Interior furniture: Bespoke, Douglas FirTim Gaudin
Product Spec Sheet
Wall Light
Fresnel by Oluce
Roofing: Corrugated Aluminium
Interior furniture: Bespoke, Douglas Fir
Pontevedra Town Hall Offices
next project

Pontevedra Town Hall Offices

Offices
Pontevedra, Spain - Build completed in 2021
View Project