Hill Top Cottage

Hill Top Cottage

Architect
Luigi Rosselli Architects
Location
Carlton, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
© Justin Alexander

Hill Top Cottage

Luigi Rosselli Architects as Architects

Weaving architectural heritage with contemporary design and lifestyle is a practice that rewards with surprises and character filled places.

photo_credit © Justin Alexander
© Justin Alexander

In a conservative residential pocket close to North Sydney, a workers cottage perches on top of a hill looking south-east towards striking views of Sydney Harbour. The idea behind the design was to retain the existing character of the cottage to the front – its low slung and strong horizontal lines – and place a more contemporary two storey addition at the back behind the ridge. The new upper level is fully clad with CNC routed plywood shutters, it pierces the ample roof plane to the front of the house with a wide dormer window that is curved at the corners.

photo_credit © Justin Alexander
© Justin Alexander

Internally, the skill of Associate Architect, Sean Johnson and Interior Designer, Romaine Alwill has successfully married the old and the new: polished concrete and the existing dark timber floors, oversized glass sliding windows and the original leadlight sashes. A semi-transparent perforated black steel staircase cascades down through the centre of the house, from an openable skylight in the roof to the ground floor, allowing generous amounts of light to bathe the entrance hall.

photo_credit © Justin Alexander
© Justin Alexander

The young family who own the cottage hoped to be welcomed by their neighbours, but were met instead with dozens of objections to the design, and a tough council process. However, with hard work to convince the community and the vision and support of key Council representatives, the design was approved with some small modifications (the addition of steps to the rear façade and a redesign of the garage door). Today the family can enjoy their views of the Harbour Bridge and have found acceptance in their community.

photo_credit © Justin Alexander
© Justin Alexander

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Product Spec Sheet

ElementBrand
PendantGervasoni
PendantProduzione Privata
joinerySydney Joinery
ManufacturersMuuto
Product Spec Sheet
Pendant
Sweet by Gervasoni
Pendant
Acquatinta by Produzione Privata
joinery
Joinery by Sydney Joinery
Manufacturers
by Muuto
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More