His Loft

His Loft

Architect
Kevin Veenhuizen Architects
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
MWA Hart Nibbrig

His Loft

Kevin Veenhuizen Architects as Architects

His loft is designed in the Top-Up building in Amsterdam-Noord.

 

The beautiful casco, built according to the ‘’open building’’ idea, immediately called for a specific atmosphere. The simplicity of the available materials - concrete slabs and ceiling held together by massive timber columns - and the glazed facade brought up the strong spatial concept of the loft.

 

The design intends to blur boundaries between domestic functions and rather produce a feeling of continuity. This spatial concept is enforced by our humble material choice. Not more than two materials are added, barely touching the casco: a continues smoked oak flooring and three boxes cladded with Ash timber.

 

Of the physical envelope twenty-five percent needed to be dedicated to professional activities. All services such as electricity, heating, running water and ventilation are delivered at the doorstep for the two areas. Combined with the use of a raised floor, it offered maximum flexibility to design the interior.

 

Three boxes, which can be seen as big pieces of furniture, house specific functions such as bathroom, WC, storage, kitchen and open shelves. Spaces flow in between, from an intimate sleeping zone to a comfortable living area or a generous professional work environment, all inserted in the space between the boxes.

 

The first box sits on an excision in the floor that is filled with tiles, and is an angular kitchen island merged with the circular shape of a dining table. The result is a tailor-made furniture linking the cooking, eating and living functions within the area dedicated mostly to day activities.

 

The second box is two-faced: one side presents itself to the living area with open shelves - a small library - and relevant appliances. On the other side are the bathroom and the WC, generating an intimate sleeping zone at its back. Yet no physical boundaries are created.

 

The third box defines the workspace and houses a closet, a storage room, a visitor’s toilet as well as a pantry and open shelves. Also designed to function as a fully autonomous guest room with shower and kitchenette, this space is marked by a wall, slicing the third box in its middle and topped with waffle-glass to remove visual barriers. A full height pivoting door connects the living and work functions.

 

Responding to the simplicity of the casco, the boxes are carefully crafted. The scaled-up furnitures are covered with a refined ash finish. Contrasting with this delicate appearance, the concrete ceiling is left rough, as delivered, with ventilation and electricity services visible, displaying their technical ballet.

 

His Loft was designed for an ambitious client, and led to a fluid, tailor-made home with qualities derive from simplicity.

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More