ZigZag

ZigZag

Architect
Kevin Veenhuizen Architects
Location
Uithoorn, Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
MWA Hart Nibbrig

ZigZag

Kevin Veenhuizen Architects as Architects

With its robust timber facade, the zigzagging house extension wraps around the outdoor terrace and the beautiful waterfront Magnolia. The new living spaces open outwards and a void has been created in the center of the house for extra daylight from above.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

The clients of this project, a middle-aged couple, have recently inherited this house. He grew up in this sixties house and now it has to become a home for both of them. Together we developed a plan in which we looked for a contemporary extension and making the existing house more sustainable.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

We shortened the garage at the rear by 4 meters to create a better connection between the living areas and the garden on the side. We also wanted to adapt the design to the beautiful Magnolia on the waterfront. The zigzagging shape of the extension derives from the position of the tree and introduces an angle from the living spaces to the garden.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

The old and new system come together around the void. The straight lines that define the structure of the original house can still be clearly seen in the ceiling, while these merge with the angled lines in the floor finish and the new round wall of the utility room. The floor of the former bedroom on the first floor has been removed to create the void. The dining room has been designed in this double-height space, which acts as a link between the other living areas. With the addition of the extension, this space has become centrally located in the house. We therefore felt that extra height with daylight and fresh air from above would add quality to this important space.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

The zigzag facade of the extension is made up of load-bearing Cumaru wooden columns on the outside, with glass behind it. This way, the constructive columns also act as a filter for daylight and create different atmospheres in the interior spaces during the day due to their depth. The colours of the rear facade are inspired by the light brown masonry of the existing house and the dark green water. The palette of dark Cumaru wood and yellow-grey aluminum frames continues on the interior. These colour tones are reflected in the kitchen, the terrazzo countertops and the floor.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

In the front room, mainly lighter oak has been used in combination with a dark red colour. This room is mainly used in winter because of the fireplace. When the ensuite doors close, the intimate character in the front room is enhanced. Since our clients see themselves getting old in this house, we have made the design future-proof. Without modifications, the front room can function as a ground floor bedroom with access to a bathroom on the ground floor. The ensuite can then be used as a wardrobe.

photo_credit MWA Hart Nibbrig
MWA Hart Nibbrig

Furthermore the house has been made more sustainable with a hybrid heat pump in combination with solar panels, and the insulation envelope has been improved. In addition, the extension is built entirely with wood, a green roof is placed and the terrace is made of 100% recycled plastic.

Caption
Caption
Caption

Team:
Kevin Veenhuizen, Rosa Steenkamp, Marta Giovannetti, Valentina Marcello
Contractor: Terluin Bouw

Material Used:
1. Furniture maker: Zoet Hout

Featured Projects
Latest Products
News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More