Holst Headquarters

Holst Headquarters

Architect
Holst Architecture
Location
Portland, OR, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Christian Columbres
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Modular Soft SeatingBensen
Tackable WallsFilzFelt
SinksElkay
Stools and Task ChairsHAY
Open Office Meeting TablesHerman Miller
Pendant and Track Lighting FixturesIntense Lighting

Product Spec Sheet
Modular Soft Seating
Tackable Walls
Sinks
by Elkay
Stools and Task Chairs
by HAY
Open Office Meeting Tables
Pendant and Track Lighting Fixtures

Holst Headquarters

Holst Architecture as Architects

Holst’s office on the third floor of the Eastside Exchange building fits the way we work. In what was originally an awkward U-shaped plan broken up into separate office suites, we envisioned an open office that facilitates collaboration and maintains intimate workstation “neighborhoods” without hierarchy. Working within the historic building’s twenty-foot bay width, each six foot wide workstation maintains close access to daylight and views. Glazing along the central public egress corridor, along with doors connecting to the library and kitchen, creates a visual and physical connection than enables circular flow through the office.

Each workstation neighborhood features its own informal meeting space and access to pin-up space on felt-wrapped acoustical paneled walls or custom-designed steel and plywood rolling pin-up carts. Four conference rooms of various sizes, along with a phone room, privacy room, library, and large open kitchen provide a plethora of spaces for formal and informal meetings of all sizes with varying privacy requirements. A dedicated workshop supports inhouse model-building, 3d printing, and other small construction projects.

The material approach for the interiors takes cues from the industrial quality of the former warehouse building. A raw but refined aesthetic combines clear-coated steel, plywood, and a greyscale palette contrasted with plentiful greenery and sunlight throughout—and sets an appropriate, durable, sustainable, and long-lasting background for our work and daily activities to take center stage. Because the large kitchen is at the heart of our office and visible from reception, we took care to design a cleanly-detailed, special space with mobile plywood- and steel-topped tables, black P-lam casework with an anti-fingerprint finish, additional pin-up space, and custom below-table rolling trash and recycling enclosures.

The plywood finishes complement the existing wood beams and ceilings without feeling precious—and presented a technical challenge to source ten-foot plywood veneer panels and convince our intrepid contractors that using them would work. The successful result is a striking front desk, countertops, tables, and other custom features throughout the space. Working within an existing historic space presented additional challenges of uneven floors that slope to the exterior and out-of-plumb walls hidden behind plate steel display walls. A close relationship with our contractors resulted in the challenges, like hiding unexpected pipes within the conference room surround, becoming successful design features.

Eastside Exchange is a LEED-CS Silver certified building. In choosing materials, fixtures, finishes, and furniture for the office, we made choices to avoid harmful materials and support the health and wellbeing of our staff. We identified five materials to “red-list”: added formaldehyde, halogenated flame retardants, perfluorinated compounds, phthalates, and volatile organic compounds (VOCs) in wet-applied products. In addition to successfully avoiding those materials, we specified all LED lighting, zoned controls, and occupancy sensors to support minimal energy usage.

With the design of the new Holst Headquarters at Eastside Exchange, we have created a physical demonstration of our commitment to design and technical excellence, functional ingenuity, and economic and resource efficiency—a space that feels like home for us now and into the future.

Lena
next project

Lena

Private Houses
Alexandria, NSW, Australia - Build completed in 2019
View Project