Hotel Amo by Amano

Hotel Amo by Amano

Architect
TCHOBAN VOSS Architekten
Location
Berlin, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Hotels
Klemens Renner

Hotel Amo by Amano

TCHOBAN VOSS Architekten as Architects

In the heart of Berlin's Mitte district, a Wilhelminian-style tenement building erected in 1873 was converted into a modern design hotel in close cooperation with the monument protection authorities.

 

The brickwork building with wooden beam ceilings and wooden rafter roof is part of the listed building ensemble Spandauer Vorstadt. The building was rebuilt in 1930 and 1950 and was last thoroughly renovated in the 1990s. The five-storey volume with attic storey has a basement. The front building and side wings form a typical Berlin courtyard.

 

While the front building and the southern side wing have been given a completely new roof construction, the roof of the northern side wing has been thermally upgraded and re-covered while retaining the historic roof truss. In the upper floors and the ground floor 93 hotel rooms were built. Gastronomy and commercial units were planned in the ground floor of the front building. All windows were replaced by new wooden, sound-isolating windows.

 

Access to the hotel lobby is from Friedrichstraße via the courtyard entrance. The reception area, the breakfast area and the hotel bar are located in the basement. For this purpose, the inner courtyard of the building complex was provided with a cellar and the adjacent cellar rooms were lowered accordingly. Access is via a newly erected, fully glazed pavilion with aluminium façade construction and bronzecoloured anodised cover shells. An elevator inside the Entrée-Pavilion transports guests down to the lobby or up to the inner courtyard. The bar was acoustically decoupled from the adjoining rooms by elaborate double-wall and ceiling constructions.

 

The existing building has three stairwells. The main staircase was preserved, but equipped with new, non-combustible reinforced concrete staircases. The second staircase in the front building was removed and completely rebuilt. The third stairwell was retained in the existing building.

 

The main facade was redesigned: The façade structure with cannelurs, round arches and a top coating of smooth plaster blends harmoniously into the historic buildings of the quarter in terms of colour and style. In the ground floor zone, the building was faced with natural stone from Kohlplatter Muschelkalk.

 

As part of the conversion measures, all publicly accessible areas in the building were made barrier-free, ten rooms are mostly barrier-free, three of them unrestricted.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More