House 8x8

House 8x8

Architect
Marià Castelló Arquitecte
Location
Formentera, Spain
Project Year
2009
Category
Private Houses
Lourdes Grivé + EPDSE

House 8x8

Marià Castelló Arquitecte as Architects

The project is located on a plot of rustic nature at the Portossalè band on the island of Fomentera. This is an extension of an existing house formalized as a self‐serving refuge for a teacher. The volumetric project is highly conditioned by the existing building as well as native vegetation which needed to be retained. In this context arises the 8x8 sq meters floor, which is part of a basic program where public areas (living‐room and kitchen) act as distribution areas, thus getting larges rooms for the small scale of the building.


The living‐dining room is the largest space, which extends outward through to the paving via a large opening in the eastern facade. The kitchen is conjoined to the dining room using large sliding panels. Thus, the only space closed are the bedroom, study room and bathroom. A portion of the flat roof was made passable to enjoy the spectacular views that open toward the north: Estany des Peix, La Savina port, Illetes beach, Espalmador island and the rugged skyline of Ibiza and Es Verdrà in the background.


Being a modest project with a tight budget, the architects opted for a simple construction system and a reduced palette of materials offering austerity and harmony to the complex. The floor is limestone Capri 60x30 cm format and with almost no joint polished finish inside, natural outside and bush hammering in the shower area. The interior and exterior cladding is finished with cement and white paint. The external joinery is made with solid “Iroko” in the eastern facade, and by painted white aluminium for the remainder. The interior enclosures are executed with DM white waterrepellent coating.


The entrance area features a small terrace with a pergola that provides shade and a longitudinal bench, while directing attention to the best views. The pergola structure has been created with structural white lacquered tubing and webs through anodized aluminium tube.

Project Credits
Product Spec Sheet

Refurbishment Coworking “BBF Market Plaza”
next project

Refurbishment Coworking “BBF Market Plaza”

Offices
Bilbao, Bizkaia, Spain - Build completed in 2020
View Project