House Hh

House Hh

Architect
a2o architecten
Location
Limburg, Belgium | View Map
Project Year
2022
Category
Private Houses
Evenbeeld
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingModular Lighting Instruments
Brick facadeVANDE MOORTEL
Joinery Deholi
Fireplace Focus
OvensMiele & Cie. KG
BricksPLOEGSTEERT

Product Spec Sheet
Brick facade
Joinery
by Deholi
Fireplace
by Focus
Ovens
Bricks

House Hh

a2o architecten as Architects

House Hh shows how the realisation of a new house goes hand in hand with the enhancement of the surrounding landscape. At the start of the project the main aim was to offer a maximum view of the surroundings and yet creating a place where the residents can feel at home and secure. The setting for this assignment is at the edge of the woods in a quiet neighborhood. An old bungalow looked dilapidated and the garden was overgrown; the site was strongly separated from the surroundings. We went in search of a sustainable future vision for this beautiful place to live.

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The objective of the design was to give the garden back to the landscape. The old constructions and fences were removed and the plot redesigned. New trees and forest vegetation are planted around the house. The new house nestles in this restored environment. Two funnel-shaped volumes each face the landscape independently but remain connected by a transparent link. The vegetation and the building are in dialogue and  offer privacy and security. The building is conceived as a massive ensemble with large cut-outs that frame the landscape. The living spaces are mainly oriented towards the rear, where the plot merges with the forest. The inner courtyard between the volumes forms the link between the protected inner world and the landscape outside.

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The living spaces of the house are organised in both volumes: kitchen, office and night zone in one, a seating area in the other. On the ground floor, the seating area, kitchen and office are connected to each other; they can be separated by sliding doors if required.

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The subservient functions and staircase are brought together in a wooden volume, forming a buffer between kitchen and workspace. On the first floor, the bedrooms and bathroom are accessible via the central night hall.  The most private zones, such as the bathroom and night hall, have claustra windows that filter the view, while the bedrooms have smaller façade openings that face the surroundings.

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The house was given earthy, warm materials that articulate the dialogue between building and landscape. The green roofs are planted with herbaceous plants. The facades and the walkway are made with an authentic fieldstone. The path extends into the entrance area, combined with the other floors of cut concrete and parquet. 

 

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The joinery is made of hardwood, and each window has its own character, matching the view and the space behind. The residents, together with experienced carpenters, rolled up their sleeves to make these windows. They have thus created their own view of the landscape.

Caption
Caption

 

Read story in FrançaisItalianoPortuguêsDeutsch and Español

Project Credits
Photographers
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More