House in Aggstall

House in Aggstall

Architect
Hild und K Architekten
Location
Agstall, Germany
Project Year
2000
Category
Private Houses
Michael Heinrich

House in Aggstall

Hild und K Architekten as Architects

The house is situated in a little hamlet near Freising in Upper Bavaria. It is set on a north slope and faces south, up towards the slope and a large garden.


BRIEF The site was previously occupied by a run-down property made up of a variety of extensions. This was to be replaced by a detached house providing about 300 sq m of living area.


The plot is situated on the edge of the hamlet. The planning authorities insisted that the original ridge height and ground dimensions of the old building were to be retained.


The ridge line was shifted southwards to ensure good natural lighting conditions upstairs on the garden side. This way it was possible both to keep the same ridge height and to build two storeys of an adequate height. The result was an asymmetrical saddle-back roof, borrowing from customary local typologies the fact that it is higher on one side than on the other.


CONSTRUCTION The building is a solid structure of honeycomb bricks with a porous front shell of full bricks. All the interior surfaces are plaster-rendered. The solid structural approach continues in the roof: a high-insulation ventilated roof was mounted on the prefabricated tilted brick ceiling. Second-hand untreated Schwandorf double Roman tiles in a yellowish colour were used for the roof covering, corresponding to the colour of the façade grout coat. The windows, the outer doors, the canopy and most of the fittings and floors are made of oak.


STRUCTURE The ground plan of the building consists of approximately equal individual rooms arranged along the circulation zones. The house is built on a continuous base of Eichstätt calcareous sandstone. It divides the plot into a garden side and an entrance side with garage and driveway.


OUTER SKIN, INSIDE ROOMS The exterior façade reflects the irregularity and the play of light produced by traditional rendered masonry surfaces. The intention was to find a surface that would geometrise the traditional random effects, making the system viable for manufacture. The façade is covered with a corn-yellow plaster grout coat. This colour is repeated in the roof and the plinth. The inside rooms have a simple plaster rendering.


Share or Add House in Aggstall to your Collections
CORUS QUAY OPENS ON TORONTO’S WATERFRONT
next project

CORUS QUAY OPENS ON TORONTO’S WATERFRONT

Offices
Toronto, Canada
View Project