House in Fukasawa

House in Fukasawa

Private Houses
Fukasawa, Japan

House in Fukasawa

LEVEL Architects as Architects

Located in a quiet neighborhood where the average house is 2 stories high, the site has a narrowdimension of 4.6 meters wide and 17.3 meters long, very typical of a Tokyo city center lot. Though thesite is narrow, the length of the site created a focal point in the design. Rather than allowing theconstraining width of the plot to be felt, the goal was to create the illusion of an open connection withthe surrounding area while still instilling the sense of privacy desired by most home owners within Tokyo.In order to create that sense of privacy, a wall design was incorporated on the North and South sides ofthe home. The southern wall is cut away in a manner which allows the eastern light to fill the interior ofthe house, but at the same time shield the inhabitants from the harsh rays of the setting sun. Thenorthern wall is utilized as a reflecting board by capturing the southern light and brightening the interiorall the way down to the first floor where light is hardest to reach.


The 2nd floor level, which is completely open and connected, utilizes a very high ceiling for the livingroom and a low ceiling for the kitchen to differentiate space. The living room is also designed with a setof steps running around three sides of the room to create a built-in sofa and activity space wherecushions can be placed, amplifying the sense of openness. The center of the house hosts an ironstaircase and top light which allows for light to filter down through the house, generating uniqueatmospheres which separate the individual spaces.


The third floor is broken up by different room heights as a result of the design of the 2nd level but whichis all connected around the staircase. The Master Bedroom incorporates a slanted ceiling, a result of thesetback code common around the city of Tokyo, but which adds a unique element to the room. The loftspace opens up to the stairwell, exposing the room to the indirect light coming down from the ceilingwindow.


The design adjustments made in the section planning of the house emphasized the idea of a long house,one which generates a creative use of line-of-sight and height differentiations to create the sense of ahouse larger than its narrow width.


Project team
Amsterdam Bijlmer Arena TRAIN STATION
next project

Amsterdam Bijlmer Arena TRAIN STATION

Train stations
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2007
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter