House in Iizuka

House in Iizuka

Architect
Peak Studio
Location
Iizuka City, Fukuoka, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Katsumasa Tanaka

House in Iizuka

Peak Studio as Architects

The site is located between the national road and a village with fields, and there is a big gap between the traffic on the west side, where the flow of time is fast, and the open landscape with the Honami River and fields. There is also a forest created by a shrine and Mt. At a distance from the site, there are the remains of the foundations of a windlass from the coal mining era, chimneys and brick walls that have survived over the years, and an impressive landscape that includes the remnants of an inn town.

In order to make the new house a part of the landscape, I selected materials such as cement sheets, blackened Zamammai steel plates, and broken stones in cages, which will become mossy, for the exterior of the house, so that they will become part of the landscape over time.

On the other hand, the family who would live here wanted to move from the Tokyo metropolitan area to the countryside and spend time in a more relaxed atmosphere.

In addition, from talking with the client's family, we felt that they wanted to rent a field in the neighborhood to do farm work, deepen their relationship with their neighbors and relatives, and live a polite life.

First of all, we created a protected garden on the east side by building a wall on the national road side with a volume like a long wall.

The dining room with high ceilings overhangs the garden and has high side openings on all four sides and is open to the sky.

A simple structure with two volumes and a mixed structure of wood and steel (a steel frame frame is used in the shortest direction) creates a ramshackle interior space, and movable storage furniture and partitioning fixtures are used to allow the residents to change it as they move through it. . I felt that the architecture, which changes in response to changes in lifestyle and family structure, and which completes itself over time, is the kind of life the client is seeking.

While opening to the sky, the lower part of the high side of the house is closed with a wall to ensure the privacy of the living space.

The high roof of the dining room appears to float from the national road and the surrounding area. We believe that the residents of the neighborhood can grasp the atmosphere of the family that lives there from the experience of seeing the sky and the trees through the leaking lights and glass.

In combination with the client's taste, we have composed the entire house with rough materials, both inside and out, and aimed to create a house that would be one of the symbols of this place, by using materials and structures that would have a taste with the flow of time.

 

Material Used:
1. Facade cladding: cement plate, SOLIDO, kmew
2. Flooring: Oak flooring, European oak wild, Ueno jyuken
3. Doors: zam steel plate, original, Marugensangyo
4. Windows: aluminume, Fleming J, YKKap
5. Roofing: galvalume steel, yodoroof, YODOKO
6. Interior lighting: pendantlight, antique, ell
7. Interior furniture: table, original, Marugensangyo

This story is available in multiple languages
Share or Add House in Iizuka to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade claddingKMEW Co., Ltd.
FlooringUENO JYUKEN Co., Ltd.
Windows - aluminumYKK AP
Roofing - galvanized steelYodoko International Limited (YIL)
Product Spec Sheet
Facade cladding
Flooring
Windows - aluminum
by YKK AP
Roofing - galvanized steel
Villa Backyard
next project

Villa Backyard

Private Houses
Muang, Chachoengsao, Thailand - Build completed in 2021
View Project