House in Konohana

House in Konohana

Architect
Fujiwaramuro Architects
Location
Konohana, Osaka city, Osaka Pref. Japan
Project Year
2019
Category
Private Houses
Toshiyuki Yano

House in Konohana

Fujiwaramuro Architects as Architects

Although this residence in Osaka’s old town district sits on a relatively large lot, the clients wanted to reserve part of the property for a three-space public parking lot they hope to operatethere in the future. Appropriately dividing this “public” zone from the “private” zone of the homewas a central theme of the project. Devising a way to separate the “outer” zone of the road andneighboring properties from the “inner” zone of the lot itself is also a perennial theme in projectslike this that are situated on relatively large properties.

 

Typically, walls are used to divide zones, and this part of Osaka is full of such walls separatingpublic from private and outer from inner. We are always interested in how to make these walls thatform such an integral part of the streetscape more appealing. Rather than strictly segregatingvarious zones, we wanted to create a soft, attractive boundary line that segmented them,sometimes blocking lines of sight and sometimes inviting people in.

 

Our solution was to divide the property into quarters using two arced concrete walls. We definedthe four resulting zones in descending order of privacy as “outer public,” “outer private,” “innerpublic,” and “inner private.” The outer public zone contains the parking lot; the outer private zonecontains a parking space for the residents and the approach; the inner public zone contains theentryway, Japanese-style room for entertaining guests, WCbathrooms, and other more peripheralspaces; and the inner private zone contains the open living-dining-kitchen area and courtyardwhere the family spend most of their time.

 

The design of the two arced walls gently links the outer private and inner public spaces, drawingthe residents inside. On the other hand, the two walls block views into the home from the street,maintaining complete privacy where it is desired while allowing a glimpse of the entryway andJapanese-style room from the approach. One of the walls extends inside the residence, becomingan interior dividing wall. The walls thus do not segregate public, private, outer, and inner zones, butinstead guide the movement of people through the space, alternately block and invite lines of sight,and exist as an integrated component of daily life.


Material Used:

1. Concrete – facade wall

2. Lixil - thamos-l / aluminum windows

3. Kousei co.,ltd paneling / western red cedar timber

4. Kousei co.,ltd paneling / oak flooring

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
KouseiWestern Red Cedar Timber,Oak Flooring
LIXILThamos-L / Aluminum Windows
The Shed
next project

The Shed

Exhibition Centres, Art Galleries and Theaters
New York, NY, USA - Build completed in 2019
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter