House in Ohasu

House in Ohasu

Architect
arbol
Location
Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Yasunori Shimomura

House in Ohasu

arbol as Architects

A house with arches and 2 courtyards in hybridization of cultures and influences-

 

At the start of the design process, the request of the client was clear, they preferred “Singapore’s peranakan architectural features”, in other words, extraordinary atmosphere for the house, and furthermore they had a clear image of room location, and façade.

 

For this reason, at first, taking peranakan architectural elements into the design, creating a plan which the client requested, in spite of this approach, the distance from the real taste of the client request got expanded.

 

Therefore, the concept was created in a way that peranakan architectural pilotis element is incorporated with Japanese-style row houses. Peranakan architecture features a landscape as an arcade, by connecting the front space of porches of buildings and the side wall arches together in a row.

 

The size of the arches varies rhythmically, and to the back of the house, its layers are overlapped, this setting makes the shadows in the space, adding depth to the whole house image.

 

Inside the rooms, there is a sense of expectation as if passing through the pilotis of peranakan architecture, a space where one can feel the connection with the outside, the design which is as if cutting a part of arches produces a sense of openness with this efficient visual effect.

 

As for the space structure with the outside, the house is built in a maximum building coverage ratio like a row house, and a front yard and a courtyard are set inside. These yards connects softly between the outside space and the private inside space, a sense of openness going through vertically from the sky, feeling the natural sunlight along with seasons and time, which in effect, creates a profound openness and moves.  In addition, the exterior walls consisting of the façade and the courtyard, let the wind through the gaps in the feet because of the cantilever.

 

Regarding interior ventilation and heat insulation, by the concept that wishing the residents and the building would be equally healthy, the walls and the ceiling are made in a natural material, plaster-oriented finish, having the high effect of adjustment, enjoying the taste of materials at the same time. As for the heat insulation, wooden sprayed insulation is chosen, the sash is created with multi-layered glass (partly using vacuum glass) to improve thermal insulation performance. Plus, A second type of ventilation system is selected, which removes impurities from the outside air through a filter, this enables a clean air to circulate through to every corner of the house.

 

This plan was created by cutting and rebuilding an aged adjacent row house. This house was reborn by reinterpreted exotic architectural elements arches, the front yard and the courtyard. Light, wind and the daily changes of the seasons can be felt firmly in this house. A comfortable daily life would be spent by the residents, adding an essence of simple but exotic elements, and hoping this environment would cherish their hearts richly.

 

Material Used:

1. Panasonic- WC

2. Panasonic- Doorphone

3. Wash Basin - Sanwa Company

4. BATH- TOTO

5. KITCHEN- Sanwa Company

Share or Add House in Ohasu to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
BATHTOTO
WC,DoorphonePanasonic
Wash Basin ,KITCHENSanwa Company
Product Spec Sheet
BATH
by TOTO
WC,Doorphone
Wash Basin ,KITCHEN
Museo Universitario del Chopo
next project

Museo Universitario del Chopo

Museums
Calle Dr. Enrique Gonzalez Martinez 10, Sta María la Ribera, 06400 Ciudad de México, CDMX, Mexico - Build completed in 2010
View Project