House in Perbes

House in Perbes

Architect
Vier Arquitectos SLP
Location
Perbes, Spain | View Map
Project Year
2003
Category
Private Houses
VIER ARQUITECTOS SLP
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WoodworkCarpinteria hijos de Romay
WINDOWSEl bisel / Aluminios orzan. Vidrios Caamano
Electrical installationFercotel
WaterproofingImtusa S.L.
SteelworkJose M2 Lamas

Product Spec Sheet
Electrical installation
Waterproofing
Steelwork

House in Perbes

Vier Arquitectos SLP as Architects

A few times, the devising process of a house starts from youth experiences, from the marks of the place, from childhood as such. On some occasions, the architect can take part somehow in the choice of the place or the plot of land, but it is not frequent, however, to be fortunate enough to have the landscape –as in this case- deeply anchored in the bottom of one’s childhood. We are talking about the entrance to the Ría, the Miño Beach, in A Coruña. This landscape -seen from the southwest side of the hill- is going to be the determining factor in the location of the house.


The reflections about the idea of the "lifetime house" (for maturity, for the children, for the old age and, also, a house for the family) have necessarily determined the creation of a flexible space, easily adaptable. But that concept of house demands, at the same time, the attention to all the requirements of social and cultural kind and those aspects expected from a contemporary house: comfort, safety, identity.


The house, therefore, must be flexible, its spaces must adapt without traumas to the needs of use, to the possible drastic or unforeseen changes; it must respond to a relation with the immediate outside and, also, with the most far-off. And it must widely encourage -indeed- the relationship among its own spaces. At first, this house has been conceived as a dialogue between two volumes together with the ground, in which the materials, the voids, the transparencies, the inner and outer spaces and the indefinite or intermediate ones participate in an active way. As well as the garden, the water, the light...


Finally the result is a simple composition, with a volume (the highest one) sculpting the ground as a concrete wall and, gliding along the front part, the appearance of a light box which opens to the sea, full of transparencies and reflections, floating over metallic pillars. The chosen materials are to become better and better as years pass by, thanks to the expressiveness achieved by their own aging, without the fragile and evasive finishes which may be undoubtedly inopportune, under the damp climate of the Galician seaboard. The highest volume, “the wall”, made out of reinforced concrete –it could not be other way- stands out in the inside, petrified, the same goes for the slate that covers floors and toilets. It is covered on the outside with a cladding ventilated facade made of cedar wood boards from Canada. From the same species and origin are the cedar trees in the garden. On the inside, a family environment has been established, unitary, with an empty diagonal that links every floor and establishes a visual and acoustic relation among the spaces. In this volume the same diagram is repeated on every floor: unitary space and services core. In the "open box", and thanks to the swaying movement of the glazed plane, which goes winding between the two volumes, the spaces reach an order –protected and open-air, interior and exterior, seeking the maximum richness, taking advantage of the location and its singular landscape, which matches up with that of the childhood.


At last, a house, in which those childhood and adolescence experiences ring, where the memories of the well-known, the light, the sand, the sea, the landscape and the games melt, indissolubly, with architecture.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More