House in Possanco

House in Possanco

Architect
ARX Portugal Arquitectos

Paulo Rocha

José Mateus
Location
Possanco, Portugal
Project Year
2011
Category
Private Houses

House in Possanco

ARX Portugal Arquitectos as Architects

The cultural meeting point joining the house owners and the architects was based on their common interest: an undoubtedly contemporary architecture, but one whose nature and final expression would also be the outcome of a research of the paradigms of the traditional architecture of the region, the Alentejo. The implantation terrain of this small house, located in the village of Possanco, sets the transition area between the new urban strip and the protected agriculture zone. An extensive northbound plain ends far away at the Arrabida mountain ridge. Sparse water spots of the river Sado spreading, and the Atlantic Ocean defining the horizon complete this scenario of a bold pictorial expression. The owners wanted a small vacation house that allowed a casual and relaxed enjoyment of their weekend when escaping the urban everyday stress. Our minds were for so long populated by images of the so-called popular architecture, produced before the technological era. They are small houses with sometimes asymmetric roofs, with one of the two garrets longer, almost disproportionate. These long roofs make the houses cosy during the extremely hot summers and yet sober in the winter. The presence of these houses on the Alentejo plains, allied to the whiteness of their lime painting bringing out an almost abstract figure, compose portraits of a singular and surprising beauty. The first relevant constraint is the triangular shape of the small lot which, when applying the legal distance measures, almost does not allow any formal alternatives. Conceiving the house had still to face a paradox: the most interesting views stand to the north and not south, where the windows should be placed in their quest for light. At south there is the street, traffic and passers-by whose look inside the house owners wanted to avoid. These two aspects ended up being the key-features of the project and the solution would end being the introduction of yet another paradigm in traditional architecture: the patio/ The volume is determined in blueprint by the regulated distances. In section, the maximum height permitted is reached by the back wall (2 floors) and the front wall, facing the street, stays with the minimum height possible (1 floor). To the passer-by, the result is a house of deformed perspective, in axonometric projection. In order to receive natural light to the south, we introduced in that long plan 4 patios: a central one, one in the living-room, one in the social toillets and a final one near the children's room. Almost all facing north, the windows guide the views to the amazing landscape. We explored the expressiveness of the white block and its abstract personality. The totality of the volume would be white, roofs included, where the patios resemble bluish excavations, enhancing delicately the strong character of the house. In fact, the building is done almost exclusively with the Alentejo repertoire: white matter, light-shade, thickness/mass, texture. Indoors, rooms occur in between "suggestions" of the traditional two-garret volume, and variations in scale and depth transform in each chamber the atmosphere of that inner world intentionally sober. In the middle of the living-room, the kitchen-island takes on the ancient role of the fire as a centre-piece of the home, around which everything comes to place.

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More