House in Rubielos de Mora

House in Rubielos de Mora

Architect
Ramon Esteve Estudio
Location
Rubielos de Mora, Teruel, Spain
Project Year
2018
Category
Private Houses
Mariela Apollonio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersVitra.Lounge Chair & Ottoman
ManufacturersFantini
ManufacturersEffe Perfect Wellness
ManufacturersFoursteel
ManufacturersLa Cornue
ManufacturersOtis

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Fantini
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Otis

House in Rubielos de Mora

Ramon Esteve Estudio as Architects

A house in the old quarter

The essence of this project is a revision of a stately house, the traditional rural house that forms the old quarter of Rubielos de Mora and so the surroundings of our building.

 

Traditional guidelines, modern strategy

The traditional architectureis reviewed with a modern view so the house is integrated in its historical surroundings but it is also related to our present time. The external façade adheres to the style, materials, colours and proportion between solid and void of the historic buildings around.

 

Interior world

The façade and party wall of the house are completed according to the alignment of façades, following the guidelines of the old quarter. The strategy used in the core of the house is not noticeable from the outside. An interior courtyard has been created as a private universe where the house opens to.

 

Designing the views

The house hides a private façade opening to the inner courtyard. This façade is much more open and modern, it follows the best orientation, and frames and defines the intimate views over the courtyard.

 

Distribution by layers

The house is an L-shaped dwelling with three storeys. The ground floor is designed as a plinth opening to the street, containing the access and other traditional uses such as the wine cellar and the wood store.

 

The first and second floors contain the living spaces and open to the interior courtyard.  The first floor contains the daytime rooms, so it is more opened. The second floor contains the bedrooms and a solar lounge terrace.

 

Warmth and comfort

The materials and the building system used in the construction of the house follow the traditional methods with a modern language. The resulting building keeps the warmth and comfort of a traditional town house. The perfect environment for a quiet life.

 

Material Used :

1. Stone - facadewalls

2. Woodwork of afrormosia wood
3. Wrought iron - balconies and lintels

4. Revoco de cal - facade

5. Oakwoodflooring - pavement

6. Brick manual - exterior pavement and accessarea

7. Laminated wood structure
8. Copper - staircase finish

Project team
Contractors
Project Managers
Products used in this project
SFZ Hall
next project

SFZ Hall

Cultural Centres and Exhibitions
Tirol, Austria - Build completed in 2017
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter