House in the Orchard

House in the Orchard

Architect
ŠÉPKA ARCHITEKTI
Location
Praha, Czechia
Project Year
2016
Category
Private Houses
Tomáš Malý

House in the Orchard

ŠÉPKA ARCHITEKTI as Architects

On the northern sloping plot, from whence there is a beautiful view into the valley, there are now six fully grown trees. The proposed construction of a family house endeavours through its small size and character to integrate itself among these trees. In short, it would thus be possible to label the concept as a “house in an orchard”. Besides the influence of the garden, also the orientation and slope of the plot had a significant part in the shape and layout resolution. The view from the living room is pointed to the valley towards the Brook Rokytka, the other rooms are oriented to the east and south. Thanks to a skylight window, the living room, situated to the north, gains southern lighting as well. The ground plan of the building comes from the circle, which on the south side shifts to the form of two squares, where the bedrooms, kitchen and bathrooms of the construction are located.


The house is designed as a wooden house with reinforced concrete foundation, which is minimalized on the steep slope only to a concrete foot. Considering the difficult conditions, a classical foundation would be more demanding financially. A steel footbridge works together and shapes the bracing of the structure in terms of the structural stability. The wooden construction was completely prepared as a whole in a computer. Before the implementation, the beams were precisely cut on a 3D milling machine and the construction was merely assembled like a construction set on site. The irregular shape of the building is divided into planar triangular spaces, which otherwise assure the structural stability’s solidity of the wooden construction and also allowed the placement of birch plywood boards. The wooden construction is recognized in the interior and from the outside the building is insulated with polyurethane with a top protective waterproof spray. 


Material Used :

1. concrete

2. wood

3. polyurethane

Project team
Tin House
next project

Tin House

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter