House of Courts

House of Courts

Architect
DADA
Location
Gurgaon, Haryana, India | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Ranjan Sharma / Lightzone India
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Sanitary wareTOTO
Exterior Aluminium Door windowALCOI
Office partitionsDorma
Home Automation SystemSollfege
Elevatorthyssenkrupp Elevator

Product Spec Sheet
Sanitary ware
by TOTO
Exterior Aluminium Door window
by ALCOI
Office partitions
by Dorma
Home Automation System
Elevator

House of Courts

DADA as Architects

This 500 Sq.m Urban plot is programmed as a sustainable live-work unit with the lower two levels as the studio space and the upper two as their family residence. The most fundamental ambition that generated this live-work typology was to pull the Sky into the lower work floors and to push the Earth upwards to the upper levels of habitation. The urban residence is defined by the three voids that punctuate built mass to varying depths. These courts help carve out highly private open spaces and yet deeply connect the residents with the rhythm of the sun and wind outside.

The east and west facing courts straddle the center of the house and fill up the heart of the home with dramatically and constantly shifting light and shade.

A lantern like, steel and glass stair hall, connects the first floor residence with the street level entrance. As one ascends through the concrete and brick clad sculptural volume and towards the upper foyer, it reveals the north facing prayer space. A precarious hanging cast-in-situ concrete 'cross' anchors this nebulous space. The family lounge and dining are flanked on either side by the screened east and west court. The west court, is designed as an earth-filled concrete vessel. This raised court complete with a mature Gulmohar tree, connects the upper level residence with the terra-firma. 

The second floor holds the master bedroom, children’s bedrooms, and the upper family lounge with large windows opening out to the east and west courts. All three bedrooms are positioned along either of the courts and the outer face as well, allowing for ample light and cross ventilation.

The design took the early modernist brick and concrete design vocabulary and adorned it with a metal tectonic to get to a more contemporary and lighter tectonic. Throughout the residence and the office, the bespoke detailing of elements such as staircase, metal railing, concrete panel walls, brick patterns, Kota flooring with brass inlay, are focused in reviving the craftsmanship and detailing. The most commonly used finishing materials end up evoking a higher sensory experience.

The use of unpretentious early modernist material and the oscillation sun created a constantly changing scenery inside the house and momentary drama unfold in ordinary spaces otherwise designed for daily life.

 

Material Used:
1. ALCOI Building Systems: Exterior Aluminium Door window
2. Sollfege: Home Automation System
3. TOTO: Sanitary ware
4. ThyssenKrupp: Elevator
5. Dorma: Office partitions

This story is available in multiple languages
Share or Add House of Courts to your Collections
Project Credits
Architects
Guatemala 5760
next project

Guatemala 5760

Private Houses
Guatemala 5760, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina - Build completed in 2015
View Project