House of Light

House of Light

Architect
Rangr Studio
Location
Berkeley, CA, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Jasmit Rangr
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersGROHE
ManufacturersHansgrohe SE
ManufacturersBertazzoni
ManufacturersDynamic Architectural Windows & Doors
ManufacturersLitecontrol
ManufacturersMarvin Windows and Doors

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

House of Light

Rangr Studio as Architects

Located in the Berkeley Hills, on a steep incline facing panoramic views of the San Francisco Bay, the design of this three-level house is guided by seismic constraints, topography, micro-climate, sun path, and the property’s protected oak trees. 

 

To address the risks of earthquakes and landslides, the house is built on grade beams resting on concrete piles embedded in bedrock, avoiding the complexity and expense of excavation and retaining walls. The design includes the first use of residential seismic damper frames which slow the response of the structure in a seismic event and allow it to withstand the maximum predicted earthquake with minimal damage. 

 

Throughout the house, small cantilevers extend space beyond the major structural elements that are directly in-line with the foundations. On the upper level, the most dramatic of the cantilevers extends beyond the western facade, projecting visitors out into the view. 

 

Given a year-round temperate yet chilly climate, the home’s living area is glazed to the south and west, creating a space that maximizes solar heat gain. Large sliding glass doors and high clerestory windows allow cooling breezes to regulate temperature, so the living area feels very much like an exterior covered porch. The middle level remains cooler, and by opening a large glazed door on the lower level, the chimney effect brings more cool air to the upper level. 

 

The house requires very little heating and no air-conditioning. Solar panels on the roof create more than enough electricity for the house and an electric car. 

 

By weaving the design through the site’s constraints and riches, the design creates a warm home lit by golden light, profoundly connected to its landscape with a net-positive energy footprint.

This story is available in multiple languages
Share or Add House of Light to your Collections
Project Credits
Architects
Structural Engineers
Highgate Family Home
next project

Highgate Family Home

Private Houses
London, UK
View Project