House on 36th

House on 36th

Architect
Beebe Skidmore Architects
Location
Portland, Oregon, United States | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Jeremy Bittermann

House on 36th

Beebe Skidmore Architects as Architects

“House on 36th” rewrites an existing one-story 1945 cottage in Portland, Oregon. The project strategically salvages, edits, and then envelops the existing foundation and framing, cantilevering forward toward the street and extending back into the yard. The result is an interconnected two- story interior that is both voluminous and compact.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

The site is located in an established neighborhood of detached, single-family houses, most of which occupy the city’s standard 50 x 100 foot lot (15.25m x 30.5m). The surrounding houses are generally two-story, wood-framed structures, in eclectic post-WWII era styles clad in painted wood siding and trim.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

The program meets the needs of a young family relocating to Portland from New York, seeking a walkable neighborhood, an extensive yard, an efficient floor plan, and an easy flow between inside and out. They asked for simple, compact rooms, a clean gallery-like feeling with minimal space for storage. They also desired a high degree of interior connectivity between spaces, both visual and acoustic, and an open kitchen.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

The project transforms an ordinary house into a comfortable contemporary house that is welcomed into the neighborhood and suitable for a family that spends much of the day at home. The livable area of the existing house is substantially increased without excessively encroaching into the oversized backyard or adding bulk to the massing that would seem out of scale relative to neighboring houses.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

The sculptural form of the house riffs on the traditional North American garrison, or second-story overhang saltbox, cantilevering the second floor 8 feet (2.4m ) out of plane from the existing facade. This design move, executed by bolting laminated veneer lumber beams to the outside of the existing house, forms a deep, weather-protected entry stoop, and provides a buffered location for floor-to-ceiling glass on the first floor, and cozy reading nooks perched above. Symmetrical, wall- eyed dormers with big picture windows upend the centralized compositions that usually result from zoning regulations for single family houses sited on standard 50 foot (15.25m ) wide lots.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

Material Used:
1. Facade cladding: Semi-transparent stain on knotty cedar vertical channel siding
2. Flooring: Kahrs engineered planks, white oak with whitewash finish
3. Windows: Pella Series 850 Architect Contemporary
4. Roofing: Composite asphalt 3-tab shingles
5. Interior lighting: Lambert & Fils Dot Line Suspension,
WAC Lighting, Oculux 3.5” Dim-to-Warm

Caption
Caption
Caption
Caption

 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior lightingLambert & Fils
Pella Series 850PELLA CORPORATION
FlooringKährs
Interior lightingWAC Lighting
Product Spec Sheet
Interior lighting
Dot Line Suspension by Lambert & Fils
Pella Series 850
Pella Series 850 by PELLA CORPORATION
Flooring
by Kährs
Interior lighting
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More