Infrastructure elements for Brenner Base Tunnel

Infrastructure elements for Brenner Base Tunnel

Architect
ao-architekten ZT-GmbH
Location
Innsbruck, Austria | View Map
Project Year
2019
Category
Tunnels
Richard Günter Wett

Infrastructure elements for the Brenner Base Tunnel

ao-architekten ZT-GmbH as Architects

Several adaptations in the area around the Innsbruck railway station had to be implemented in the run-up to the construction work on the Brenner Base Tunnel. These adaptations are designed to ensure the optimal incorporation of the existing track system into the new tunnel. The most prominent measure in terms of construction operations involves a new southbound track system which, due to the rising elevation in this area, had to be equipped with side support walls and noise protection walls, the latter due to the fact that the tracks are situated in an inner-city location. An existing pedestrian thoroughfare was rebuilt as an underpass at ground level. The new overall situation in this location also necessitated construction of a switch point building, which was integrated between the existing track systems.

photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett

PASSAGEWAY NEAR STIFT WILTEN
The pedestrian thoroughfare was planned as a spacious and inviting passageway underneath the new tracks. A recessed wall design creates a type of funnel effect that almost intuitively draws pedestrians to the underpass. The coloured concrete walls are highly visible, and together with the integrated lighting system create a bright atmosphere that offers a pleasant contrast to conventional underpasses. Attention is also drawn to the passageway by the use of transparent glass elements in the noise protection wall above the underpass entrance.

photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett

NOISE PROTECTION WALL (NPW)
The support wall and noise protection wall that runs alongside the tracks is marked by strong linearity that leads in a gentle curve in the direction of the Bergisel. In order to give the tremendous length involved here a sense of proportion, large vertical concrete elements were installed in front of the support walls as static support columns. The sound-absorbent components in the noise protection elements were suspended between these at a length that makes sense from both a financial and structural point of view. All of these measures result in a type of rhythm that additionally supports the effect of the curve in the tracks, and makes it seem like a logical structural extension.

photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett

SWITCH POINT BUILDING
The switch point building is a technical infrastructure facility which, because of the technical requirements involved, takes the form of a hermetically sealed cuboid, which at its lengthwise ends has a protected frontal zone created by its protruding wall panels and roof. Robust and long-lasting materials in the form of prefabricated sand-blasted concrete were used for the façade. The colour scheme, and above all the curved design of the individual elements, lend the façade a certain depth and the entire structure, though simple in its design, a surprising elegance.

photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett
photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett
photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett
photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett

Material Used :
Facade cladding:  
1. Sound-damping panels – Rieder
2. Precast Concrete colored and sand-blasted – Ing. Hans Lang GmbH

Read story in Deutsch

Product Spec Sheet

ElementBrand
Sound-damping panels Rieder Sales GmbH
Precast Concrete colored and sand-blastedIng. Hans Lang GmbH
Product Spec Sheet
Sound-damping panels
Precast Concrete colored and sand-blasted
Featured Projects
Latest Products
News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More