INHolland University Rotterdam
Christian Richters

Extension to the INHolland University Rotterdam

(designed by) Erick van Egeraat as Architects

In order to accommodate the rapid growth of INHolland University in Rotterdam, 15,000 square metres hosting study areas, classrooms, commercial functions and offices were added to the original building from 2001. Both were designed and built by Erick van Egeraat who also designed the Masterplan and the landscaped courtyard covering its entire area. The extension was delivered in 2008 and consists of three interconnected parts. A lower, three-level building is situated parallel to and connecting with the original building. It supports one end of a nine-level bridge building that spans 35 metres over the courtyard and underlying metro line and rests on a student apartment building at the other end. Finally a higher volume partially cantilevered from the bridge building, offers panoramic views towards the harbour.


The facades of each building volume differ, while their architectural language relates to the original INHolland University building to form a coherent ensemble. Golden screen-prints predominate the glass facades of the low and high volume, whereas the bridge building recalls the horizontal louvers of the original building. Extensive use of glass underlines the open character of the university while the significant height intensifies its corporate image. Thanks to the flexible layout, individual parts of the complex can be used autonomously, if so desired. This flexibility and the high building density on the plot combined with the clever use of sustainable solutions considerably prolong the lifespan of the project; a clear example of Erick van Egeraat’s distinct and integrated vision on green architecture.

INHolland extension

Sonia Mangiapane Photographer as Photographers

INHolland extension

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More