Jiuguang Center

Jiuguang Center

Architect
UNStudio

TJAD Original Design Studio
Location
Jing’An, Shanghai, China | View Map
Project Year
2021
Category
Shopping Centres
Aaron & Rex

UNStudio completes the Shanghai Jiuguang Center – the largest retail complex in north Shanghai

UNStudio as Architects

UNStudio, in collaboration with Nihon Sekkei, recently completed the Shanghai Jiuguang Center. The design for this brand new retail destination, which sits in the middle of a bustling Shanghai neighbourhood merges an advanced commercial ecosystem with a human-centric, customer-friendly destination. 

photo_credit Aaron & Rex
Aaron & Rex

“Shopping malls are the public spaces of Chinese cities. These retail complexes are not simply places to shop, they are all-in-one destinations for outings and social gatherings. They are also places where culture and commerce merge and where architecture can express this expansive condition.”

- Ben van Berkel

photo_credit Aaron & Rex
Aaron & Rex

The best of both worlds
Collaboration was key for the creation of a symbiotic relationship between the commercial aspirations and the architectural interventions. While Nihon Sekkei were asked to develop the outer shell of the retail center, UNStudio was tasked with fleshing out the mall as a placemaking destination for customers and the larger community. This included the design of the inner courtyard and its facades, the full interior of the mall and a public rooftop terrace.
User experience forms the core of UNStudio’s design. Looking at the numerous ways users could engage with the various spaces and creating curated shopping experiences for different users informed the design of the building. This resulted in creating a synergy between the architectural and interior design, the building scale and the human scale, the geometry and materials and the inside-outside relationship. 

photo_credit Aaron & Rex
Aaron & Rex

Public courtyard as a destination
The design includes a central courtyard and landscape area that sits at the heart of the mall. This courtyard not only serves as an event space for the mall itself, but also provides a destination for the wider community. 
An integral element of the central courtyard is the sunken area with integrated seating, planting and lighting that is also designed to be used for events. As such the courtyard becomes a destination both during the day and in the evenings

The courtyard landscape links the basement levels and the upper levels by way of a generous staircase and escalators. In addition to providing direct access on ground floor, the articulation and horizontal window bands in the facades surrounding the courtyard create a strong visual connection between the external space and the interior public areas on all the levels.

photo_credit Aaron & Rex
Aaron & Rex

The face of the mall
The courtyard facade was conceived as a pearl set within its shell, referring to the tessellated enclosure of the exterior facade, which opens up to a fluid experience and a mother-of-pearl effect as you enter the central courtyard. 
The various balconies that are connected to the void spaces blur the relationship between interior and exterior, while the pearlescent material finish of the ceramic tiles emphasises the daylight falling on different areas of the facade and creating dynamic reflections throughout the day 
The surrounding façade also expresses the interior design and identity, with the balcony detail also featuring colour that is matched with the colours predominantly used to accentuate three interior voids.

photo_credit Aaron & Rex
Aaron & Rex

Curated shopping experience
The strong relationship between the exterior and interior continues in the organisation of three internal voids which are located on the perimeter of the courtyard. Long bands of windows along the courtyard enable glimpses to the interior spaces, while light enters the void spaces through the facade, creating vertical spaces flooded with daylight. 
Each void has its own distinct identity and materialisation, based on three different themes that vertically link the shopping experience and help to orientate users within the expansive retail areas.

photo_credit Aaron & Rex
Aaron & Rex


The ‘urban playground’ themed void, with its bright a colorful material scheme, expresses the bustle of the city outside. For the second void, with the theme ‘urban oasis’, the materialisation sets out to re-connect with nature, using warm colour tones and brass articulations throughout. The third void, which is themed as an ‘urban catwalk’, describes a nighttime atmosphere that is reflected in the dark, glossy materials used.

The three voids anchor the public circulation areas and create a vertical space across the different retail levels. They further supply the circulation spaces with daylight, while providing glimpses to the courtyard outside.

photo_credit Aaron & Rex
Aaron & Rex

The main vertical circulation is located alongside these voids, while the voids themselves are connected on each floor by a retail boulevard: a continuous route that provides access to all shops. On every floor this internal boulevard is curated into three zones with a series of attraction points.  

The ceiling design integrates a pattern that acts as a wayfinding element, pointing to common areas such as restrooms, elevators and the escalators located next to the voids. 

photo_credit Aaron & Rex
Aaron & Rex

The retail boulevard, along with the three themed voids, form an interior public space that creates a constant flow of people, which adds to the overall orientation and curated experience of the building.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More