JLB House

JLB House

Architect
Rocco Arquitetos
Location
Ibiúna, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Manuel Sá

JLB House

Rocco Arquitetos as Architects

The plot is located on the banks of the Itupararanga dam and the house was implanted in such a way as to explore, to the maximum, it’s beautiful views.

 

The extensive program was accommodated in 2 main volumes: one for the intimate areas and the other for the social and service ones. On the axis of the two volumes is the main entrance to the residence. The transparency of the two aligned facades allows the view of the dam from its arrival. On the opposite side of the entrance was positioned a water mirror. It reflects the sunlight and contributes to the control of temperature and humidity.

 

In the intimate area block, five bedrooms occupy the ground floor, three of which open onto a generous terrace facing the dam. On the upper floor there is, on one side, the master suite with a private terrace and on the other a family room. Only one staircase serves the two blocks and the connection between them is made by a walkway that crosses the central Hall.

 

On the main volume, living and dining rooms have double height and are separated from the varanda by a set of sliding doors that opens completely and allows a total integration between the spaces.

 

The glass-covered varanda is the central part of the residence, connecting interior and exterior. The pool was lowered 50 cm in relation to the ground floor to allow a better view of the dam. The 3-sided “infinity edge” feature helps to better insert it into the landscape.

 

A leisure area, with a games room, sauna and fitness room located on the lower part of the plot completes the program.

 

Material Used :
1. GLULAM by Ita Construtora 

This story is available in multiple languages
Share or Add JLB House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Scalpellino House
next project

Scalpellino House

Private Houses
Melbourne VIC, Australia - Build completed in 2020
View Project