Joint building venture ZUKUNFT

Joint building venture ZUKUNFT

Architect
Architekturbüro Manderscheid
Location
Tübingen, Germany | View Map
Project Year
2011
Category
Housing

Private Houses
Christian Kandzia

Joint building venture ZUKUNFT

Architekturbüro Manderscheid as Architects

In the new urban quarter „Mühlenviertel“, a former mill area, the house of the joint building venture Zukunft constitutes the prelude of the quarter. Eight apartments and one commercial unit were designed architectonicly modern, with spacious rooms, definite details and sensuous materials.


The building structure is clear and at the same time friendly. Carved in roof terraces and overhanging balconies give it a rather plastic presence. Its vivid facade, combining calm and cloudy colourings is attracting attention. The felted lime plastering gives a cheerful mediterranean impression and even at close range it has a lively appearance. The filigree load carrying construction of the pergolas as well as the structured window bars contrast the facade. The ornamental balustrade and the window shutters made of perforated plate mediate between these graphic and pictorial elements.


The entrance of the house is stepless, the spacious entrance hall is used in multifaceted ways. Large window areas up-value the stair case. Most apartments contain a spacious hallway. They are individually tailored, three of them as interlaced maisonette-apartments. Each is connected with an attractive open space and detailed according to the owners preferences. Floor-high door openings and windows give a grand scale impression. Together with the roof windows in the upper apartments they guide the day-light at times in an unexpected fascinating fashion.


Not only with regard to the pure lime plaster of the facade, free of biocide and coloured with soil pigments, there was importance attached to ecological material and components. Also the inner walls were plastered and coated with lime, the parquet floors are oiled, the wooden window frames are triple-glazed. Separate ventilation systems for each apartment provide clean air. Finally, the extensive roof greening further increases the efficiency of the photovoltaic system, since it reduces warming. Through the wood pellet heating system and the insulation the building reaches a high efficiency.

Project Credits
Design Office
next project

Design Office

Offices
Austin, Texas, USA - Build completed in 2016
View Project