Kadokawa Culture Museum

Kadokawa Culture Museum

Architect
Kengo Kuma and Associates
Location
Tokorozawa, Saitama, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Museums
Forward Stroke

Kadokawa Culture Museum

Kengo Kuma and Associates as Architects

The Kadokawa Culture Museum is a futuristic cultural labyrinth that agitates various binary oppositions brought by modern times, such as cities and suburbs, high culture and low culture, in a three-dimensional and cross-sectional.The site, the Musashino Plateau, was created by the collision of four tectonic plates surrounding Japan.

We aimed for an architecture in which the granite, which is a component of magma, solidified while rising from the cracks in tectonics plates. The rock mass architecture reunited the modern suburban landscape, such as the factories on the north, the suburban houses on the south, and Higashi Tokorozawa Park on the east.

The 20,000 pieces of granite that cover the outer wall are named Black Fantasy, quarried in China. It features a strong undulating shade of white spots on a black background. We adopted a rough texture made by breaking 70 mm thick stones and details that do not dare to align the steps at the joints between the stones. We have acquired a feeling of particles suitable for the rough surrounding environment where nature and artificiality coexist.

The structure is based on a steel structure, but the outer wall is made of steel-framed reinforced concrete that can withstand the weight of thick stones. It achieved an uncertain appearance of several floors and allowed us to naturally blend objects beyond the normal architectural scale.

The interior is in a chaotic state with high culture like contemporary art, low culture like anime, white and black spaces, and real and fake exhibits. But we integrated the space into one by adjusting the particles of materials such as cedar plywood, cypress and stainless mesh. The plan of “Edit Town”, which is a fusion of museums and libraries, has a gallery in the center, a library on the outside, and a museum on the outside.

Six walls with different angles were set up to separate the museum from the library, and holes were freely made to give the impression of each program. On the main street, "Book Street," bookshelves made of cedar plywood branch off from nine large headlines to form a network that resembles the structure of the brain.

We designed a unit that combines three types of shelves with different depths so that books can be stacked flat and objects can be displayed in front of the back cover. A chaotic street with a random rhythm with a total length of 85 m has emerged, consisting of 44 units that combine 6 patterns of units (width 1.8 m, height 2.4 m).

Unlike "Book Street", the bookshelf of "Bookshelf Theater" at the end of Edit Town has the same depth of shelves, but by changing the depth of vertical cedar plywood, it becomes a cliff of bookshelf with enhanced verticality. The particles of the dynamic bookshelf, which can be felt above the ceiling height of 8 m, are dispersed and expanded to the ceiling louver, and by connecting multiple programs on the upper floor in three dimensions, a labyrinth of particles was created.

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More