Kinder - und Familienzentrum
Zooey Braun

Kinder - und Familienzentrum

VON M as Architects

A children‘s and family center should arise from an existing residential building and a new building for the city of Ludwigsburg, in the District of Poppenweiler. Functional areas have been developed on 1425 square meters for children from ages between 0 and 6 years - a dining area and kitchen, administrative and utility rooms and rooms for counselling of parents and events.

photo_credit Dennis Mueller
Dennis Mueller
photo_credit Zooey Braun
Zooey Braun

Family Center / Existing Building
The existing solid structure is stripped down to the support holding. Disturbing attachments, bay windows and roof overhangs are removed in order to support a clear and concise appearance. New openings are developed where the original openings were prior to the remodelling; merely the window dimensions are consistently adjusted to a standard, surface low format. The house is thus reduced to a clear cubature and appears as a solid, massive stucco building. Existing spatial structures are largely retained within the area of the family center and selectively adapted to the requirements of the new residence and administrative offices. The original existing staircase, however, smoothly connects the new circulation core, the Old - and New building on their staggered levels.

photo_credit Zooey Braun
Zooey Braun
photo_credit Zooey Braun
Zooey Braun

Kindergarten / New
The new building clearly speaks its own contemporary language, but also proportionally takes materiality motifs from the environment. As a timber building it stands in distinct contrast to the existing building and alluding to the changing surfaces of the adjacent buildings. Despite the clear demarcation of material and construction caused by new and old buildings, the new lot confidently asserts itself within the heterogeneous environment, consciously picks up its rural character and is reinterpreted.

photo_credit Zooey Braun
Zooey Braun
photo_credit Dennis Mueller
Dennis Mueller

The differentiation of the two parts of the building is also reflected in the interior. In the new building, all surfaces are executed in brightly varnished three-layer panels made of spruce, so that a bright, friendly and generous atmosphere is created. The design of the rooms is determined by the use of light, spaciously differentiated rooms, clear structures, reduction and discipline in connection with sensitive detail design.

Read story in Deutsch

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury
23 May 2024 Archello Awards
Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury

Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang have been announced as Archello Awar... More

Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks
23 May 2024 News
Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks

The Italian fashion brand Dolce & Gabbana has opened a store in Amsterdam's P.C. Hooftstraat ret... More

Prokš Přikryl Architekti converts historic grain silo into multifunctional conference and art space
22 May 2024 News
Prokš Přikryl Architekti converts historic grain silo into multifunctional conference and art space

Prague-based Prokš Přikryl Architekti has converted the grain silo of a historic mill buildin... More

Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork
21 May 2024 News
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork

London-based architectural studio Surman Weston has completed its first self-build project in the vi... More

Key projects by Woods Bagot
21 May 2024 News
Key projects by Woods Bagot

Woods Bagot is a global architecture firm known for its diverse portfolio of forward-thinking and su... More

Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan
20 May 2024 News
Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan

Milan-based Filippo Taidelli Architetto designed the Roberto Rocca Innovation Building as part of th... More

Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage
20 May 2024 News
Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage

Danish architectural firm Henning Larsen features in Archello’s 25 best architecture firms in... More

WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More