Kindergarten Nová Ruda

Kindergarten Nová Ruda

Architect
PETR STOLÍN ARCHITEKT
Location
Nad Nisou, Liberec, Czech Republic
Project Year
2018
Category
Nurseries
Alexandra Timpau
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
Natural linoleumForbo Flooring SystemsMarmoleum Solid, Marmoleum Walton Uni
acoustic wooden wool ceiling system 'Heradesign Superfine A2'Knauf AMF
Insulated cellular clay blocks 'Porotherm 50 T Profi'Wienerberger
wall ceramic tiles 'Color One'RAKO - LASSELSBERGER
fibreglass corrugated translucent sheetsSintostamp

Kindergarten Nová Ruda

PETR STOLÍN ARCHITEKT as Architects

The new Kindergarten - Nová Ruda in Vratislavice nad Nisou - solves the need of the city district regarding its growing population, by providing educational spaces and a leisure area for children.


The plot is the property of the city and was chosen as most suitable for the new housing development planned in the immediate vicinity and the new kindergarten. The site itself is still undeveloped and the larger part of the land is defined as public greenery. In the immediate vicinity there is a historic building, a secondary art school, and several patches of family houses, which as a whole, form a rather rural context.


The quality of the chosen plot was not entirely appropriate as it is a north-facing slope, shaded by the high school building, crossed by several infrastructure routes. Reinforced concrete communication and the parking area limited the area for the kindergarten itself. All these restrictions, the Czech standards for the construction of pre-school facilities, as well as the new trends in the quality of the environment in which children are being educated, crystallized in the submitted proposal for a new kindergarten building.


We want children to learn and perceive architecture through various special configurations which we have tried to implement in the whole composition.

They are able to discover the whole building gradually and orient themselves right after entering the house.

 

All day long, the children can discover the building and all the possible ways to move through it. Their class is not an ordinary rectangular space. It is a space that is visually connected to the exterior by large parallel windows, and to different floors through atriums.


The children's activities vary through the height of the building: in the lower part there is a bed section, the quietest place, and the floor above houses the playroom. Here, too, the children have the opportunity to go outside to the terrace and the side galleries which continue behind the facade of the house. Here, they can reach the main outdoor play terrace situated above the dining room. The whole building is now, in fact, one big jungle.


The top floor has the highest clear height and serves as a classroom. The skylights bring natural light into these areas and also to the dining room on the ground floor. The building is sized for two departments of 25 children, an office for 4 educators, an office for the nursery manager and farmer, a dining room for 30 children and 4 adults. The design of the functional area of the kindergarten is optimal: food preparation, staff cloakrooms, cleaning room, technical space and storage are all housed under the same roof.


The facility, thanks to its outdoor terraces and courtyard, allows for outdoors play in the sun. These areas are also equipped with outdoor storage for toys and utensils.

The space that is in between the two main bodies of the kindergarten functions as a terrace and public space. This area is connected to the new parking and exterior wooden paving that is aligned to the axis of the building. The remaining terrain will be used as green space with various play elements required by the program.

The materials and surfaces are chosen in light tones and are combined with glass and natural wood on the terraces.


The kindergarten is designed as a brick building with a glass-fiber facade on a wooden grid. The whole building is embraced by the steel structure with two walking paths around the two main sections hidden from the street by another layer of trapezoidal fiberglass.


This concept of transparency enhances the whole mass and creates a sense of security. The outer facade of the house is a soft veil that embraces all the inner world of the kindergarten. The house does not need a fence. The outer shell blends the two slim volumes of the two compartments, which are connected in the back by common and functional areas. Thus, this connection turns the inner atrium into a sheltered and pleasant space.

Project team
Villa New Water by Waterstudio.NL: high-tech façade covering using Corian®
next project

Villa New Water by Waterstudio.NL: high-tech façade covering using Corian®

Private Houses
Westland, Netherlands - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter