Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Knapphullet

Knapphullet

Architect
Lund Hagem Arkitekter
Location
Sandefjord, Norway
Project Year
2014
Category
Private Houses
Kim muller

Knapphullet

Lund Hagem Arkitekter as Architects

Knapphullet is a small annex replacing two small sheds on the property. The new building has a distinctive roof free spanning. The roof folds down to the ground creating a ramp up to a viewing platform connecting to the upper cliff.


The project began as an idea for how to utilize a naturally sheltered area surrounded by large rocks and dense vegetation. The idea developed to create a way to climb up from this shelter to see the panoramic view over the sea, which led to the characteristic shape of the roof: a stepped ramp leads up from the terrain to the roof. A sheltederd atrium is formed by the house and the cliffs where the interior concrete bench extends from the interior to the exterior tying it all together.


The annex contains a suspended bed, a small living space and a bathroom. The building occupies a small footprint, but the space expands vertically into three levels: the basement, the ground floor level and the roof. The annex is accessed by a footpath that runs along the small meandering wooded area to the north of the site. The slit on the roof pours light into the building, combined with a hammock.

Share or Add Knapphullet to your Collections
Project Credits
Photographers
Photographers
Photographers
Product Spec Sheet

Kvitfjell Cabin
next project

Kvitfjell Cabin

Apartments
Svartskardvegen 178, Fåvang, Norway - Build completed in 2021
View Project