Lille Arøya

Lille Arøya

Architect
Lund Hagem Arkitekter
Location
Larvik, Norway
Project Year
2014
Category
Private Houses

Lille Arøya

Lund Hagem Arkitekter as Architects

The site is located within 5 meters of the waters edge on a small island with large topographic differences. The site is exposed to prevailing winds from south –west, and as with so many sites along the Norwegian coast, it boasts a magnificent view. Access is limited to boat. 


The site consist of several small islands that are all relatively small with large height differences and exposed rock surfaces. Across narrow waterways hand built bridges connect the islands to create a continuous landscape, where the totality of the place becomes visible and inhabitable. The topography of the site did not naturally lend itself to building and the existing house, that has been replaced, occupied the ridge of the island it stood on, the highest point and the only naturally horizontal surface there.


As a direct response to the location, the new house is located “next to” the island, occupying a low rock area that had no useful qualities apart from gathering up debris from surrounding areas. The building creates a site on stilts that latches onto the island to unite the new with the old. The new surface is then occupied with two volumes, one low volume housing bedrooms and bathrooms, and one taller roof spanning across to create a shelter for kitchen, dining and living. Floor levels undulate and respond to the joining rock and all circulation is outdoors. The new volumes sit naturally with the existing landscape and allow for free circulation and use of surround areas. The building seeks to enhance the qualities of the site and make use of areas that originally had no value.


The house is the structure in this case. The timber structure is all visible and forms the exterior as well as the interior. Glulam beams span from inside to outside and together with raw steel columns and a white concrete fireplace and bathroom shape and colour the interior. Solid galvanized steel columns (Ø64mm), which are drilled straight into the rock with no other foundation, carry the “new site” that the house sits on. The low volume is a simple post and beam structure, whereas the tall roof is a cantilevered structure carried on minimal posts with wind bracing solved at the gables in triangular elements in wood (also used for sun shading) that are bolted to the rock.

Share or Add Lille Arøya to your Collections
Project Credits
Denver Botanic Gardens Science Pyramid
next project

Denver Botanic Gardens Science Pyramid

Research Facilities
Denver, CO, USA - Build completed in 2014
View Project