KOKO

KOKO

Architect
12:43 Architekten
Location
Dachau, Germany
Project Year
2018
Category
Hospitals
Christina Kratzenberg
Product Spec Sheet

ElementBrand
Flooring: eternal colour - different coloursForbo Flooring Systems
Light switch: LS 990Jung
Fitting - MetrisHansgrohe SE
Carpet: poodle - different coloursOBJECT CARPET GmbH
Wall paint: Latex Elf 3000 - different coloursBrillux
Lamps: variousCandela

Product Spec Sheet
Flooring: eternal colour - different colours
Light switch: LS 990
by Jung
Fitting - Metris
Carpet: poodle - different colours
Wall paint: Latex Elf 3000 - different colours
by Brillux
Lamps: various
by Candela

KOKO

12:43 Architekten as Interiorarchitects

From the beginning, the two founders knew that the name of their new practice in Dachau’s city centre was to be a combination of the first two letters of their surnames – ‘Kohl’ and 'Körner'. And so, ‘KOKO’ – a dental practice just for children – was born in July 2018.

 

The architects made this their motto. A little hippo called KOKO, along with his animal friends, would play a key role in the design and would accompany the young patients on their trip to the dentist. The aim was also to instil feelings of reassurance. A feel-good atmosphere and a playful environment would go hand in hand with architectural requirements. And so, it was essential that the design was childlike and sophisticated, not cheesy and overloaded.

 

An individually designed concept, developed in collaboration with a graphic designer, as well as selected materials – wood and paint – serve as the main components for the interior design. The artwork – a bespoke design for this project – is not just found in the playfully decorated walls and ceiling, but also serves to underpin the entire corporate design. As such, it alludes to a corresponding overarching concept with recognition value. A further objective was to make sure the artwork wasn’t incorporated boldly and retrospectively into the space, but instead integrated generously and ubiquitously into the interior design concept. Simple wallpaper prints enabled a generous transfer of the digital design using conventional application methods – bearing in mind that wallpaper already functions as a coating for drywalls.

 

Visitors entering the room are welcomed into an open-plan reception, reminiscent of a recumbent tree trunk. A step has been integrated into the trunk, allowing the little patients to be at eye level with the conversing grown-ups. The writing surfaces, the integrated sweets dispenser and the alcoves designed specifically for business cards pick up the theme of the colourful flooring that runs through the rest of the practice.

 

The adjacent waiting space is divided into two areas. Whilst the adults stay in a more traditional waiting area, the children have the option of crawling into a games cave. The distinctive circular entrance serves as the gateway to a dimly lit cave. But it’s far from dark in there. There’s integrated mood lighting which the little patients can choose themselves. The carpeted pedestals are designed for playing or relaxing – and the parents are always within eyeshot. The room narrows as it nears the corridor, giving the notion of privacy, and then opens out again into a spacious and brightly lit area where oral hygiene treatments are provided. The organic furniture is reminiscent of a solitary jungle flower, which incorporates colourful sinks and mirrors at different heights and creates an environment where teeth brushing becomes a collective learning experience.

 

Each of the four treatment rooms has its own animal mascot and colour scheme. This is visible on the doors as well as the oversized numbers, which serve as a guidance system. In the rooms, wooden leaves with skilfully integrated monitors are suspended next to ceiling designs that resemble a canopy of palm leaves. The corridor with its curved walls and organically rounded entrances separates the public from the private space and is complemented by an integrated and central lighting concept.

 

Colour variety and a hint of jungle spirit are the main themes in this architectural design. The result is a charming and child-friendly design, which is not least complemented by the warm and welcoming nature of the two dentists.

 

Material Used :

1. Flooring: Forbo - eternal colour - different colours
2. Carpet: Object carpet - poodle - different colours
3. Sanitary ceramics: cielo - shui comfort
4. Fitting - Metris - Hans Grohe
5. Light switch: Jung - LS 990
6. Lamps: various - Candela GmbH, Stuttgart
7. Grafic: Unit 08, Ludwigsburg
8. Wallpaper: Igepa - Vliestapete Igepa Wall Fleece Smooth B1 (Grafic: Unit 08)
9. Wall paint: Brillux - Latex Elf 3000 - different colours

This story is available in multiple languages
Share or Add KOKO to your Collections
Project Credits
Interiorarchitects
Lighting Designer
Drywall, flooring, doors, painting works
Tin House
next project

Tin House

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2015
View Project