Konishi Gaffney

Konishi Gaffney

Architect
Konishi Gaffney Architects
Location
Scotland, United Kingdom | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Nanne Springer

Konishi Gaffney

Konishi Gaffney Architects as Architects

A single storey extension to a Georgian house in the Grange conservation area of Edinburgh.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

The aim of the project was to create a light filled, open plan living space within the north facing garden. The orientation of the site meant that by extending out into the garden the design takes advantage of East light that floods into the space in the morning. Large sliding doors and frameless glazing give an unobstructed connection with the garden while West facing rooflights bring evening light into the room and offer glimpses of the sky and to the tree canopy above.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

The extension houses a single, well-proportioned kitchen/dining space that connects to the house using the original outshoot extension. This has been reconfigured to form a lobby and cloakroom area. By moving the kitchen from the existing building this separates the public and private functions of the house and a small office is located at the end of the extension to provide a workspace away from the main house for the freelancing client.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

By keeping the eaves low and forming a shallow pitched roof the design takes on a single volumetric form that allows for high ceiling heights whilst minimising visual impact and overshadowing to the neighbouring property.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

A few carefully considered details help to accentuate the form of the building with its long and low proportions. These include minimising the external soffit so that the windows are full height and the eaves form a single datum running the length of the extension. Internally a sliding door to the study follows the angled pitch of the roof and gives views down the length of the extension to a gable window that frames the garden beyond.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

The horizontal larch cladding has been treated with a “Sioo” wash to lighten the timber and ensure even weathering and a dark grey zinc roof helps distinguish the building as a contemporary addition.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

Internally the finishes have been kept simple and calm with lime-washed timber ceiling boards and a muted colour pallet that compliments the simple design. A sliding triangular door to the study is hidden in a pocket wall.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More