Murrayfield Extension

Murrayfield Extension

Architect
Konishi Gaffney Architects
Location
Scotland, United Kingdom | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Nanne Springer

Murrayfield Extension

Konishi Gaffney Architects as Architects

This project was for the alteration and extension of a Victorian terraced house in Edinburgh.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

The brief for the project was to improve the connection between the house and it’s mature garden; West facing and long and thin with some beautiful plants. The main challenge was the difference in height between the house and garden levels, almost 1.4m, and blocked by an unsightly conservatory and long thin utility outshoot. These served only to darken the interior and reduce the visual connection to the garden.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

The existing extensions were removed with a new full width extension that was sunken down by three steps to bridge the levels between the kitchen and garden; these steps become informal seating inside. Externally a raised terrace was built to make level access from inside to outside. Three further steps to the garden meant we could avoid the need for a visually intrusive handrail. A planter formed the edge to this new deck.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

Fixed, frameless glass was used with a large sliding, oak door to the outside. A steel framed overhang was employed externally to allow the doors to be opened even in the rain and shelter the larch cladding. This was treated with a silicone-based wood treatment to ensure even weathering.

photo_credit Nanne Springer
Nanne Springer

Internally the entrance was straightened out and views formed through the full house from the front door to the back garden, making the space feel much larger. The two existing rear rooms were joined to form a generous kitchen dining space, with two rooflights to bring light deep into the plan. A new utility and ground floor bathroom and the addition of two new bathrooms to the first floor completed this house for a family with two young children. A full house re-wire, replacement sash and case windows, installation of solar photovoltaics, underfloor heating and restoration of the houses original features formed part of the work.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More