Kulturhus Stompwijk

Kulturhus Stompwijk

Architect
Archipelontwerpers
Location
Stompwijk, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Primary Schools

Kulturhus Stompwijk

Archipelontwerpers as Architects

Kulturhus Stompwijk is the new iconic living room in Stompwijk for members of every generation. The building houses the Maerten van de Velde primary school, Foundation Dorpshuis, Day-care center Zoeterwoude, Library Aan de Vliet and Youth health care center Zuid-Holland West.

The building is designed by Archipelontwerpers to be future-proof. The distinct shape and orientation of the roof is designed to maximize the return of the solar panels. The building is not connected tot the gas network and provides in it’s own energy demand. Besides that the design meets the highest standards in indoor climatic conditions, daylight and acoustics.

Due to it’s double function (school and community center) and it’s position on site (half buried in a dyke) the building has two front-sides and two entrances, which meet groundlevel on different levels. This makes the school entirely accesible for the disabled, without using an elevator.

In the long facades the window frames meet floor level, so they provide a perfect view on to the church garden next door. The rhytm of the vertical windo -frames refers to the rhytm of the forest trees in this beautiful area.

This story is available in multiple languages
Share or Add Kulturhus Stompwijk to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Beach Haven House
next project

Beach Haven House

Private Houses
Haven Avenue, Ocean City, New Jersey, USA - Build completed in 2016
View Project