La Source de Lilhac

La Source de Lilhac

Architect
Taillandier Architectes Associés
Location
Toulouse, France | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments

Housing

Private Houses
Roland Halbe

La Source de Lilhac

Taillandier Architectes Associés as Architects

Located in Saint Martin du Touch’s joint development zone, the project’s objective is the creation of 78 collective housing, 20 villas and communal landscape gardens.
The site of the Source de Lilhac project is located in a lush green setting on the banks of the Touch River on the western side of the Toulouse urban area, close to the Arc en Ciel ring road and the Ramassiers urban development (ZAC). The site is connected to the C line of the metropolitan public transport network as well as the Avenue Jean Jaures, one of the main entrance axes to the city center. The plot still bears the marks of its agricultural and viticultural past, gently sloping down to the Touch River and presents a beautiful landscape backdrop with tree-rich borders to the north along the Armurier Stream and the Touch River to the east.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Three blocks of intermediate housing, each block of a slightly different size but presenting the same design qualities, constitute the central part of the project. All the apartments are dual-faced and rise locally to a maximum of three levels above ground level. The spaces on the third floor are all facing the river and offer double height terraces facing the landscape. The three blocks are each organized around an urban courtyard, a reinterpretation of the “toulousain” courtyard that concentrates all the amenities and building services, the main hallway, access to the different stairways, parking spaces and rubbish collection. Pergolas minimizing the visual impact of the parking areas shade the courtyards, accessed from the main street. The construction blocks are positioned perpendicularly to the main street, as were the traditional agricultural houses.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

This allows east-west facing dual-aspect apartments. Each apartment is accessed through open stairways, flooded with light and opening up to the landscape, fractioning the built volumes into smaller blocks. The stairways thus create passageways between the courtyards and the communal landscaped gardens. Between each built block, generous and landscaped gardens take place and spill out towards the riverside with its riparian woodlands. Wide shrub beddings are planter at the base of the façades to create distance and privacy for the apartments on the ground floor. Further down, between the housing blocks and the riverbank, allotment gardens are landscaped on the natural and unspoilt spaces along the riverbank.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Each apartment has a private garden on top of their private terrace. The private gardens can be accessed either from the shared gardens in between each block or from the shared gardens along the riverbank. More
than a mere nod to agricultural past of the project site, the allotment gardens create a sense of community, located close to other public leisure areas such as playgrounds and walking paths along the river.The façades are all designed along one simple principle: the courtyard façades present a light grey metal cladding whilst the outer façades are finished with white rendering on inner faces of the loggias and light grey cladding on the exterior faces of the loggias. The same cladding, but perforated, is used to create the loggia railings.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Each block is distinguished by a white concrete frame marking the construction volume with is double-slanted roof. The tile roof is embedded behind this frame forming the edge of the roof. These concrete frames are also used to define the lateral façades and form the base of the blocks. This contemporary reinterpretation of a traditional toulousain agricultural archetype is particularly appropriate on this site, still bearing traces of its agricultural past.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

On the northern and southern edges of the plot, two ensembles of row houses frame the project and offer twenty individual plots accessed through a private road. Two types of four bedroom townhouses create an alternate façade rhythm and follow the natural slope of the land, creating a staggered roofline down towards the riverbank. All the townhouses are dual-aspect, have a private garden and a south-facing terrace. The interior organisation offers adaptability by transforming an office into a fifth bedroom. The riparian woodlands along the Armurier stream riverbanks are completely preserved, and as such, each townhouse has a direct access from their garden to the riverbank footpath.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More