Le Foin Bas

Le Foin Bas

Architect
Jamie Falla
Location
Jersey
Project Year
2010
Category
Private Houses
Richard Brine

Winner 2010 Ibstock Downland Prize Alterations and Extension -Winner 2010 International Property Awards Best Residential Unit

Jamie Falla as Architects

Starting out as a dilapidated late 1950’s villa, the redevelopment of this 4 bedroom dwelling on the south coast of Jersey was addressed with the primary aims to open up and increase the living areas connected to a re-landscaped garden, reduce the resulting carbon emissions, and take advantage of the potential views over the bay. We successfully achieved this by dismantling a significant section of the house, opening up and creating open plan living with the kitchen at its heart, while incorporating environmentally passive design techniques and loading the house with cutting-edge technology. The clients saw development possibilities due to its unique location overlooking St. Brelades Bay when purchasing the house in early 2000. They approached us in the spring of 2005 to initially look at extending the house to potentially accommodate their extended family. After many schemes and studies, the project developed from a modest side extension to a substantial demolition of the house and 2-storey extension. A highly conservative planning authority together with a unique design approach, resulted in an 8-month pre-application advice period followed by an 8-month application period, ending in May 2008. During which time an archaeological dig was required due to its historically sensitive location. With our guidance and organization, local building contractors worked with specialist glazing manufacturers, roofing contractors, and render suppliers from South England, while using basic and well testing building methods. Ground source heat pump provides pool heating in the summer and ample space heating during the winter. The large south facing glass façade provides solar gain during the winter, and with the doors and the roof lights open, provides effective ‘stack’ ventilation to all areas of the house during the summer. The project was on site for 12 months and was successfully completed on time and in budget. Wanting to emulate traditional island buildings that celebrate their completion with date stones, our clients asked us to have a fresh look at the idea. We did this by setting out smaller private windows onto the public façade of the house using Morse code to spell out in the fenestration; the name of the house, the year and our clients initials.


The original house was a clumsy mixture of various extension resulting a maze of small and unusable rooms. The proposed design partially demolished the existing house and simply linked the retained parts using the latest in cutting edge materials and building techniques. Keeping the bedrooms in the east wing of the house allowed each room to have a spectacular view over St. Brelade’s bay. The Master Bedoom and balcony to the south has a unique and elevated position over the lap pool and uninterrupted views of the coastline. The kitchen and dining space form the heart of the family home with every room opening onto this double height space.


The result is a distinctive building to the island, which fulfilled the client brief, responded to its context, and is a truly unique family home.


Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersFineline
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More