Le François-René

Le François-René

Architect
Architecture Open Form
Location
Montreal, Canada | View Map
Project Year
2015
Category
Apartments

Housing
Adrien Williams

The François-René project creativity and sustainability

Maître Carré as Developers

The François-René project, on Châteaubriand Avenue in Montreal’s Rosemont-Petite-Patrie neighbourhood, boasts six exceptional, thoroughly contemporary residences. Montreal is in the midst of a condo boom, and developer Maître Carré has taken on the mission of bringing a creative and sustainable breath of fresh air to the industry. The project is set amidst a traditional streetscape of attached duplexes and triplexes. Standard zoning for the area would have allowed for two new triplexes. Maître Carré and Architecture Open Form broke away from that constraint and proposed a bold new solution. The result: three two-story townhouses with basements, topped by three condominiums each with a mezzanine and rooftop patio. Urban comfort and a healthy environment This multi-unit residential project meets the highest standards of construction quality and sustainability, giving young families a healthy and pleasant environment in the heart of the city. Echoing the comfort of the suburban single-family home, each townhouse has a basement, a yard with a wooden deck and a lawn, shed and private parking space, all desirable but rare features in city homes. The units are also fully wired for an optional electric-vehicle charging station. Many steps were also taken to optimize energy efficiency and sustainability, so that the dwellings have Novoclimat 2.0 certification, indicating compliance with a high government-set standard. To improve the comfort of each home while reducing energy costs, Maître Carré chose natural gas for appliances and heating, making the François-René the first Novoclimat 2.0-certified development to use that fuel. Building a personality Unlike today’s repetitive residential developments, often built on a tight budget, the François-René project was a playground for people with a deep passion for contemporary architecture, where creativity and originality were allowed plenty of room to flourish. Several exterior and interior details are custom-made, benefiting from an architectural approach and level of consideration usually reserved for single-family homes. The façade reveals a strong desire to instil a contemporary character through the design of the brickwork and stairs. These two architectural elements succeeded in establishing their own personality, giving the project its unique character while complying with strict regulations designed to ensure consistency with Montreal’s built heritage. The light grey-brown brick is tempered by a header layout, a creative way to break up the uniformity of the façade while preserving a streamlined style that complies with architectural codes. Instead of the ornamental wood of traditional cornices, there is a subtle arrangement of header bricks laid perpendicularly (with the short side showing) and slightly recessed. The same treatment gives variety to the windowless northern side of the building, which is highly visible from the street, where it is even possible to see the profile of the inside staircase. Lastly, with its inverse (protruding) layout the texture of the brick marks the boundary between the townhouses and the condominiums above. The stairs, custom designed and built by the architects – a rare feature in multi-unit developments – include a 90-degree turn to make the most of the limited space available. As a result, each townhouse has a small front yard. The perforated aluminum railings are a contemporary alternative to wrought iron, and are designed to be suitable for climbing vegetation that provides vitality, privacy, natural air filtration and noise abatement. Openness and privacy The German-made triple-glazed windows provide both sonic and thermal insulation. While outside noise is not welcome inside, natural light is the guest of honour. The large, generous windows have a variety of shapes and are designed to optimize the amount of natural light that enters, enhancing the occupants’ well being. Sunken fences run the entire width of the building’s front and back, to give the basements a feeling of openness. Condominium life generally comes with a sense of closeness and the sharing of common spaces. Not in the François-René project. Special attention was given to privacy, private property and the feeling of being at home. Each of the six units has its own entrance; there are no shared entryways. Each unit has its own deck or patio, separated by a wood wall. While the townhouse yards border on the back alley, the condominium patios are thoughtfully placed on the street side, giving each level its own private outdoor space. Defying convention, Maître Carré and Architecture Open Form have created a multi-unit residential project that uses creativity to meet current standards and expectations for architecture and sustainability, providing a solution adapted to an urban generation in tune with its surroundings.


Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More