Le Pyrite
Roland Halbe

Le Pyrite

Taillandier Architectes Associés as Architects

The project: rehabilitate and elevate an office building, “Le Pyrite”, located in the city centre of Toulouse - Compans Caffarelli district - close to the subway and the Canal du Midi.

Originally built in the nineties, the structure used to be occupied by different tenants. Reaching 8 storeys, this impressive building presents an architectural design iconic of this period of time, with massive, carved volumes and large glass facades. Therefore, the program was to restore the global coherence of the structure and make it suitable for one and only organization, providing flexible and enjoyable working spaces.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

This intention materializes through three dimensions: a complete rearrangement of every floor, a facade extension affecting the ground and first floors and, in addition of a completion of the 8th floor, an extension with an additional 9th storey. Both extension and elevation are fully integrated to the spirit of the pre-existing building: they are composed of curtain-wall facades, a mix of glass and aluminium carpentry. The aim is to create a vertical rhythm in the general framework and provide a solar protection to the structure.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The extension, implemented toward the street, presents several advantages. The front facade, which previously featured a staggered step-front from the 2nd floor, is now realigned, from top to bottom. The extension also generates a surge of space on the ground floor, with a vast welcome desk, and on the first floor, with and expansion of the working areas. As a result, the whole building is now far more noticeable from the main street.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The last part of the intervention was to complete the 8th floor and create a 9th. The additional storey introduces generous and largely open areas, with remarkable views on the city roofs and the emblematic Canal du Midi. The main technical room of the building is also integrated in this new volume. The double shed roof allows the northern light to step in, providing the space with a hearty amount of light. In addition, the southern side of the roof is covered with photovoltaic panels. The completion of the 8th floor is composed of clipped mineral panels, in order to respect the existing facade and its shade of colour. The elevation on the 9th floor, on the other hand, is metallic. Its light under-structure helps to reduce the extra weight generated. Its facades are in keeping with the materials used for the extension on the ground and first floor, with highly-polished aluminium carpentry and bright glazing.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Team:
Architect: Taillandier Architectes Associés
Heads of Project: Julie Pires, Damien Sormonte
Client: Toulouse Métropole Habitat
Photography: Roland Halbe

Caption
Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More