Light House

Light House

Architect
ARKit
Location
Aireys Inlet VIC, Australia
Project Year
2016
Category
Private Houses
Alessandro Cerutti

Light House

ARKit as Architects

The brief for this project was to create a long desired holiday house for a growing family of five and their dog. We have designed and built a compact three bedroom home where an emphasis for the design focused on expanded and contracted social spaces, one where the parents could entertain separate from the children when other families stayed with them.


Located near a small coastal inlet on a flat, sandy site, the project offers a pared back, family centric escape from city life. Comprising two bedrooms, one bathroom, open plan living, kitchen and dining area, all aspects of the house have been planned around family interactions and the coastal environment.


Designed around a compact footprint, a linear kitchen allows for the inclusion of a large size dining table to accommodate an extended group of family and friends. Decks to the north and south provide for covered indoor/ outdoor connections and effectively double the living area of the house.


An outdoor shower and secondary entrance provide an opportunity to wash off from the beach before heading inside. A bunk room complete with custom designed trundle beds creates accommodation for six and the adjacent spill out space gives kids a room of their own to camp, play and explore.


Crafted from a suite of robust, environmentally friendly materials the house is externally clad in western red cedar with plywood kitchen, timber flooring, low/no VOC finishes and blackbutt decks and pergola. Siting considerations included minimising impacts to the existing vegetation and maximising privacy. ARKit’s scope included revegetation of the site with indigenous plant species.


The project was built offsite in ARKit’s workshop, allowing for frequent visits by the owners prior to transportation to site. 

Project team
Architects
Product Specifications
BrandCategoryProducts
McKay JoinerySuppliers
Meyer TimberSpotted Gum Timber Flooring –Timber Flooring
Wes Robbins JoineryPlywood joinery – Kitchen
Library of Birmingham
next project

Library of Birmingham

Libraries, Exhibitions and Theaters
Birmingham, United Kingdom - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter