Liverpool department store

Liverpool department store

Architect
Rojkind Arquitectos
Location
Huixquilucan de Degollado, Mexico
Project Year
2011
Category
Shopping Centres
© rojkind arquitectos, photo by Paúl Rivera

Liverpool department store

Rojkind Arquitectos as Architects

Understanding the new role shopping centers play in today’s society, in which they have become a magnet for social encounters and even cultural exchanges, Rojkind Arquitectos was commissioned to design a façade for the new 18,000m2 department store as part of a new era in the company’s pursuit for re-branding itself. Liverpool department stores, with a 164-yearold history, have for the most part always been one of the main anchor stores for large shopping centers in Mexico.


Its strategic location plays an important role in the immediate urban context. Located in the northern “car dependent” suburb of Interlomas on the outskirts of Mexico City, this relatively new suburb is characterized by a lack of open public space and a myriad of roads on which pedestrians are not welcomed. The new facade responds to a fast pace of the ever yday life in this isolated suburb, sitting in the middle of a ver y congested intersection of highways and overpasses, which give it a futuristic “Blade Runner-like” feel. With an existing circular footprint, the customization process of fabricating directly from 3D models drove the ideas behind the façade design intent.


Speed became a ver y important factor in the way the project is experienced. Flexibility, fluidity and dynamism drove the design process. The double-layered façade shelters the store and it’s users from its chaotic environment. It’s sleek stainless steel machine-like exterior, is intended to evolve in a ver y fluid way as the intense sun bathes it throughout the day. It’s a contradiction to the grit and chaos of its surroundings; a juxtaposition that becomes a new reference for this part of the city. At night the hollow cavity between the layers of the façade is engulfed in light that subtly escapes through the fine reliefs formed at the folds in the skin. The façade transforms at night from its solid monochromatic appearance during the day to a dynamic form accented by light. As part of this new endeavor by the client, multiple design firms were selected to participate in the various parts of the project: the interiors were done by FRCH, the rooftop garden by Thomas Balsley and the gourmet space by JHP. In the initial workshops sessions, it became clear that the main central interior space needed to reflect the dynamic nature of the exterior so the client retained Rojkind Arquitectos to design this space as well. As the visitor enters, they are met by a threestor y atrium full of movement and filtered daylight that encourages the visitor to move throughout the department store.


The curved backlit balconies are intended to be a reminder of the fluidity of the exterior façade but at a more human scale as opposed to the urban scale of the exterior façade. This play between the inside and outside is intended to create a sense of discover y for the user that culminates at the roof garden. The roof terrace contains a park-like setting that can be enjoyed not only by the store visitors but also by the surrounding local community, thus enhancing the social role that the department store will play. The complexity of the project combined with a ver y tight schedule and a difficult urban site condition, required the combination of a highly skilled design team and collaborators in which the interconnectivity and digital design tools have radically transformed the way we design and construct buildings today.

Project Credits
Sub-Contractor
Interior Architects
Consultants
Products used in this project
Product Spec Sheet

Melar Operations
next project

Melar Operations

Offices
St Julian's, Malta - Build completed in 2017
View Project